Premium

Reportage motorleveringsproblemen

Het is u ongetwijfeld niet ontgaan dat ook de motorbranche de nodige (productie)problemen kent. Oorzaak zijn de wereldwijde corona-lockdowns, havensluitingen (en de daarmee gepaard gaande containerschip-files als gevolg) en een tekort aan chips en grondstoffen. Tijd om het een en ander eens op een rijtje te zetten.

We vallen maar meteen met de deur in huis: “De motorbranche heeft ongekende productieproblemen door een wereldwijd tekort aan chips”, zo maakte Energica-baas Livia Cevolini duidelijk. Dat is onder andere te danken aan een brand in de fabriek van chipfabrikant Renesas, en het feit dat China de benodigde grondstof silicium bewust maar mondjesmaat levert. Maar het probleem komt ook deels uit eigen huis. In afwachting van een verwachte in elkaar klappende vraag aan het begin van de pandemie, hebben veel fabrikanten hun eigen bestellingen teruggedraaid. Aan de andere kant steeg de vraag naar chips juist bij producenten van zaken die bij thuiswerken noodzakelijk zijn: laptops, webcams, tablets en smartphones. Bosch wil dit tekort te lijf gaan, en wel met de grootste investering in de bedrijfsgeschiedenis. Afgelopen juni werd in het Duitse Dresden namelijk na drie jaar een splinternieuwe chipfabriek in bedrijf gesteld. Halverwege 2022 zouden de eerste chips moeten worden verkocht. Maar het blijft niet alleen bij het tekort aan chips, ook grondstoffen als magnesium en aluminium zijn schaars aan het worden. De oorzaak daarvan is dat China de veel energie kostende winning van magnesium flink heeft teruggeschroefd.

Kortom, genoeg uitdagingen voor de motorbranche. Maar waar zijn die chips nou eigenlijk voor nodig? Wat zeggen de fabrikanten over de huidige problemen en hoe moet het nu verder? Lees het in MotoPlus 3/2022!

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Overig nieuws