Premium

Reizen Eolische eilanden: parels tussen Napels en Sicilië

Het zijn maar een paar eilandjes tussen Napels en Sicilië, de Eolische Eilanden. De vulkanen van deze eilanden vullen het gat tussen de Vesuvius en de Etna, maar is het ook een geschikt gebied voor motorrijders? We ontdekken een paradijs waarvan niemand van ons het bestaan had kunnen vermoeden!

De pompeuze steward met een veel te dikke bril had ons al zien sjorren aan de motoren. “Dus u gaat onze eilanden met de motor ontdekken? Dat gebeurt niet heel vaak.” Zijn schip, de ‘Isola di Stromboli’, is op weg naar Lipari, het grootste van de Eolische eilanden, en passeert net het eerste eiland, Vulcano. “En, hoe ziet het eruit?”, vraag ik Andy, omdat een paal mijn zicht blokkeert. “Als een eiland, wat had je anders verwacht? Mordor met rokende vulkanen?” Ja, daar heeft hij natuurlijk wel een punt. Dan opeens schuift het schip voorbij aan de noordelijke punt van het eiland. Een enorme krater, misschien drie- tot vierhonderd meter hoog, rijst omhoog vanuit het wateroppervlak. Rookwolken stromen als in slow motion over de kraterrand.

Niet veel later rollen we voorzichtig de glibberige stalen helling van de veerboot af de haven van Lipari in. Lage huizen, helder witgekalkt en niet meer dan twee verdiepingen hoog, omzomen de haven. Kleurrijke vlaggen wapperen her en der vanaf de kleine balkons. “Heb je een kamer nodig?” Dominik’s sluwe ogen kijken uit zijn baardloze gezicht. Een pet bedekt zijn zilver kleurige, dunne haardos. “Ik heb een hele flat in de aanbieding, met twee slaapkamers, een keuken en een terras.” We aarzelen. Willen we überhaupt wel blijven slapen? “Het is hier aan de haven en kost maar zestig euro”, voegt hij er nog aan toe. Er ligt hier maar vijfentwintig kilometer asfalt en we kunnen vandaag nog makkelijk de veerboot naar het volgende eiland nemen. “En ik doe er een fles rode wijn bovenop.” Deal!

Ondanks dat er op Lipari geen sprake van een uitgebreid wegennetwerk is, hebben we ons er toch uitstekend vermaakt, niet alleen in het motorzadel. En hoe zit dat op de andere eilanden? In MotoPlus 10/2024 lees – en zie – je waarom de Eolische Eilanden tóch een motorparadijsje zijn, en wat we er onderweg tegenkwamen!

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

World Ducati Week 2024

World Ducati Week 2024

16 juni, 2024

Van 26 tot en met 28 juli wordt de 12e editie van de World Ducati Week gehouden op het Misano World Circuit. ‘All ...

Overig nieuws