Premium

Producttest H4/H7 lampen

Met de wintertijd worden de dagen korter en dus ook donkerder. Voor de motorrijder die het hele jaar door rijdt is goede verlichting dan ook een must. Tijd om een aantal H4- en H7-halogeenlampen te testen.

Daarvoor zochten we hulp bij Marelli Automotive Lightning in het Duitse Reutlingen. De testlampen werden in een koplamp gezet en op het meetapparaat (Gonio Photometer) geplaatst. Deze beweegt in een testcyclus van tien minuten horizontaal en verticaal, schijnt het licht op een wand met een nagebootste weg en daarachter een fotocel. Duizenden meetwaarden worden geregistreerd, met name belangrijk is de verlichtingssterke op 50 en 75 meter aan de rechterkant van de rijbaan (50R/75R) en op 50 meter op het midden van de rijbaan (50V). De meetwaarden worden daarnaast grafisch omgezet, en de gewogen gemiddelde waarde (berekening: (2 x 75R + 50R + 50V)/4) zorgt ervoor dat we een directe vergelijking kunnen maken. In totaal zijn op deze manier 19 lampen getest. Negen daarvan zijn H4-lampen: drie van Bosch, twee van Philips, twee van Osram, een Letronix- en een GE/Tungsram-lamp. Ook in het H7-segment zijn deze merken goed vertegenwoordigt. Hier vinden we twee lampen van Bosch en Philips, één van Osram, een Bluetech-, Jurmann en Hella-lamp én als kers op de taart een No Name-China-led.

Niet de minste namen dus, maar hoe presteren ze? Welke lamp is de beste en wie biedt er het meeste waar voor z’n geld? Je vindt het, samen met al het andere motornieuws, in MotoPlus 22/2021. Liever elke twee weken een nieuwe editie op de deurmat? Klik dan gewoon even hier.

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Overig nieuws

Motoplus als app?

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op het ios icon icoontje onderaan en klik daarna op Zet in beginscherm.

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op de drie bolletjes rechtsbovenin
Motoplus app
en klik daarna op Toevoegen aan startscherm.