Nieuws

Producttest 7 allround toercombi’s

Met name in het voor- en najaar zijn licht en warmte doorgaans spaarzaam gezaaid. Wie niet alleen hartje zomer in het zadel zit, maar ook in kou en nattigheid de zon achterna jaagt, kan dan feitelijk niet zonder een allround combi. Eentje die je in regen, sneeuw en natuurlijk ook bij felle zon zowel droog als op de juiste temperatuur houdt.

Allweather dus, en dat kun je ruwweg definiëren als geschikt voor zowel hoge als lage temperaturen, evenals voor nat en voor zonnig weer. Voor fabrikanten brengt dat uiteraard de nodige dilemma’s met zich mee. Een waterdicht pak ontwerpen? Geen probleem. Een lekker luchtige doorwaaijas? Misschien nog wel makkelijker. En een jas die je bij minus tien nog behaaglijk warm houdt? Makkie. Maar al die eigenschappen in één combi, dan wordt het een heel ander verhaal natuurlijk.
Grofweg echter komt het er grotendeels op neer dat fabrikanten warme, waterdichte toerpakken ontwerpen, die aan zomerse omstandigheden kunnen worden aangepast middels ventilatieopeningen en uitneembare voeringen en/of membranen. Bescherming wordt gewoonlijk geboden door een slijtvaste buitenlaag, warmte-isolatie door een uitneembare thermische voering en weersbescherming door een membraan. Die laatste kan op verschillende manieren in een pak worden verwerkt, als uitneembare voering, maar ook verwerkt tussen binnenvoering en buitenlaag (Z-liner of laminaat).

Er zijn dus nogal wat warme, verkoelende en droge wegen die naar Rome leiden. En dat dat niet altijd de hoofdprijs hoeft te kosten, bewijst de uitgebreide producttest met zeven allround toerpakken in MotoPlus 5/2022. Benieuwd wie er wint? Ga dan nu naar de winkel voor MotoPlus 5/2022 of sluit hier een abonnement af en krijg direct toegang tot ons digitale archief met meer dan zestien jaargangen met alles op motorgebied.

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Video: 120 jaar FIM

Video: 120 jaar FIM

26 februari, 2024

De Federation Internationale de Motocyclisme (FIM) bestaat 120 jaar en viert dat met een acht minuten lange film ...

Overig nieuws