Nieuws

Noppennieuws 1-2024

Vrijdag 2 februari verschijnt Noppennieuws 1 en daarin lees je onder meer de eerste test van de nieuwe Kawasaki KX450, de machine die in handen van Romain Febvre zo succesvol was in de tweede seizoenshelft van de MXGP 2023.
Verder gingen we op pad met de KTM 300EXC van Mark Wassink, die naast een topper in de enduro’s ook een begenadigd monteur is en zijn 300-tweetakt subliem heeft getuned. Van een hele andere orde is de AJP 240, een opstapper voor de prijs van een tweedehands-machine.

Uiteraard brengen we een uitgebreid verslag van de Dakar Rally, waarin Honda de touwtjes stevig in handen had en hun fabrieksrijder Ricky Brabec uiteindelijk aan het langste eind trok en won. Met de start van het AMA supercross gaat ook het motocross-seizoen van 2024 van start. Maar het was de eerste wedstrijden flink aanmodderen voor de Amerikaanse specialisten, die gezelschap hadden gekregen van MXGP-wereldkampioen Jorge Prado. In Zweden bezochten we afgelopen najaar de Zweedse Gotland Grand National, met 3.500 rijders het grootste offroad-evenement ter wereld.

Bij WP demonteerden ze een voorvork en achterschokdemper, en vertelden ze ons alles over het geheim van goede vering. Samen met Hans Vogels blikken we terug op 20 jaar vooraan rijden in de enduro’s, wat resulteerde in negen Nederlandse titels, drie jaar als prof rijden in het WK en drie Dakar-finishes, waarvan eenmaal met een hele fraaie elfde plaats.
We gingen ook bij een andere oud-endurorijder op bezoek en wel bij Martin Schalkwijk. Met hem spraken we over zijn nieuwe carrière: die van prijswinnende BSA-restaurateur. Martin geeft tips voor beginners die zelf ook een oude motor weer in showroomconditie willen neerzetten. Ook gingen we langs bij Jaak van Velthoven om te praten over zijn Yamaha-jaren: Jaak werd fabrieksrijder toen de Japanners vijftig jaar geleden van start gingen in de GP’s; hun werkplaats was toen achter Van Velthovens ouderlijk huis.

Van een andere orde is de moderne de state-of-art-werkplaats van Louis Vosters. We maakten een interview met hem, en met zijn twee Brabantse rijders Glenn Coldenhoff en Roan van de Moosdijk, waarin hij openhartig is over het onverwachte vertrek van Yamaha en over de komst van Fantic, waarvoor Vosters nu het nieuwe MXGP-team gaat runnen. Vosters: “Ik was zo perplex van de mededeling van Yamaha dat ze bij ons weggingen, dat ik niet eens heb gevraagd waarom. Maar nu ben ik erg blij met Fantic. Wij weten als geen ander wat er afgelopen jaren goed was en we weten ook wat we misten. Die twee werelden proberen we nu samen te brengen…”

Tot slot brengen we in deze eerste Noppennieuws van 2024 een mooie aflevering van ‘Mannen van Staal’ over trialrijder Peter van Enkevort, die zes Nederlandse titels won, WK-wedstrijden reed en negen keer de beroemde Scottish Six Days Trial tot een goed einde bracht. En na 33 jaar pauze (!) is hij weer opgestapt en wil hij dit voorjaar zijn tiende Schotse zesdaagse uitrijden!

Noppennieuws 1 is vanaf vrijdag 2 februari verkrijgbaar in de betere boekhandel en bladenkiosk. De verkooppunten vind je hier, een enkel exemplaar los bestellen kan eveneens via de website. Het blad wordt dan automatisch thuisgestuurd. Abonnees ontvangen hem komend weekend vanzelf in de brievenbus. Nog geen abonnee? Voor slechts € 32,95 per jaar mis je geen enkel nummer!

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Overig nieuws