Nieuws

Noppennieuws 1-2023

Vrijdag 27 januari verschijnt Noppennieuws 1, het eerste nummer van 2023. Uiteraard brengen we daarin een uitvoerig verslag van de Dakar-rally, die dit jaar weer ouderwets zwaar was. En spannend tot in de allerlaatste kilometer: uiteindelijk was het verschil tussen de KTM-teamgenoten Kevin Benavides en Toby Price 43 seconden, en dat na 3.965 geklokte kilometers door de Saoedische woestijn knallen!

Ook gaan we op bezoek bij de deze winter gestopte Jeremy van Horebeek, die vertelt over zijn redenen om de helm aan de wilgen te hangen, en over zijn toekomstplannen. Ook spraken we met Kay Karssemakers, die in 2022 zo verrassend goed debuteerde in de MX2-GP’s en naar eigen zeggen ‘Niet voor gek heeft gestaan!’
Verder hadden we een onderonsje met de motocrossclubs van Harfsen, Markelo en Oldebroek, die gezamenlijk de schouders zetten onder de geheel nieuwe opzet van de Dutch Masters of Motocross, reed testrijder Toine van Dijk in Italië met de nieuwe Fantic crossers en enduro’s, waarbij hij als toetje als enige ook nog de baan in mocht met de factory-125XX, waarmee Cas Valk Europees kampioen werd.
Afgelopen presenteerde Ducati de nieuwe  DesertX nader, een machine waar de roemruchte Cagiva Elefant rallymotor model voor heeft gestaan. Tijd voor de jongeling om zijn stamhouder te ontmoeten.  En we fietsten ook een rondje met de nieuwe elektrische mountain- en gravelbikes van Yamaha.

Qua wedstrijdsport volgden we de seizoenopener van de AMA supercross in Anaheim, waar Tomac uiteindelijk toch weer de sterkste bleek. En over de AMA supercross gesproken: in 1974 werd Pierre Karsmakers de eerste supercross-kampioen en tilde hij de Amerikaanse motocross eigenhandig naar een hoger niveau. Pierre werd een icoon in de Verenigde Staten en daarom wordt er nu een anderhalf uur durende film over de Brabander gemaakt. In Noppennieuws 1 spreken we met hem en met de filmmakers.
Ook volgen we de Franse strandcross-serie, waarin onze columnist Lars van Berkel hoge ogen gooit en de tweede plaats in het Course-des-Sables-Championat nu stevig in handen heeft. En we zagen Billy Bolt heersen tijdens de eerste indoorwedstrijden van het WK superenduro.

In Zschopau bezochten we het nieuwe Enduromuseum en in Kampen volgden we de bouw van een adventure-zijspan op basis van een Yamaha XT600 en een oude BSU-zijspancrosser. In Arnhem namen we ook een kijkje in de werkplaats van Berry Gamelkoorn, die hele bijzondere ‘moderne klassieke’ trialmotoren bouwt.
Verder kocht de Noppennieuws-hoofdredacteur op een internetveiling in Italië een zeldzame BMW enduromotor en in een artikel beschrijft hij hoe zo’n veilingaankoop in zijn werk gaat, en wat je moet doen om het Italiaanse kenteken om te zetten in een Nederlands exemplaar.
Peter Wenting schreef een leuk verhaal over het offroad-rijden bij Rienk Tuinstra in het Roemeense Sibiu. Rienk is zelf natuurlijk geweldig goed in de hardenduro’s: in wedstrijden als de Erzberg en Romaniacs doet hij mee met de toppers. Dus de vraag was of het niet te zwaar zou worden voor een groep van tien hobby-, c.q. vakantierijders. Maar de mogelijkheden blijken legio bij Rienk, zodat echt iedereen zich daar prima kan vermaken.

In Mannen van Staal tenslotte blikken we terug op de carrière van Ton van Grinsven, die in 1992 Nederlands 125 cc kampioen werd omdat Greg Albertijn (die een puntje meer had dan Van Grinsven) als buitenlander geen aanspraak op de NK-titel kon maken. Naast goed rijden was en is Ton ook goed in de techniek van tweetaktcrossers en heeft hij een grote naam op tuninggebied.

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Overig nieuws