Nieuws

MotoPlus-weekendtour: Drenthe

Ja, de weersvoorspelling voor komend weekend kan bijna niet beter. Volop zon en temperaturen van boven de 25 graden. Trek het doorwaaijackie dus maar van de kapstok, want we gaan lekker met de motor op pad. En wel naar Drenthe dit keer!

Deze toer voert door het land van Bartje en start in Hoogeveen, bij de McDonals onderaan de A28 om precies te zijn. Van daaruit gaat het eerst richting Wijster, naar een heuse col nog wel, de Col du Vam, ofwel Vamberg. Deze is te danken aan de vuilverwerkingsmaatschappij VAM. Decennia lang ging het huisvuil uit alle delen van ons land daar naar toe, waardoor een berg van ongeveer 40 meter hoog ontstond. Deze berg is afgedekt met een laag zand en vormt nu één groot natuurgebied (Plan Goud-Plevier) met het Mantingerzand en de Martensplek. Stichting Natuurmonumenten heeft op de ‘berg’ een informatiecentrum gebouwd met informatie over de afvalberg en het nieuwe natuurgebied dat nu aan het ontstaan is.
De route doet verder typische Drentse (brink)dorpen aan, met als hoogtepunt museumdorp Orvelte, het mooiste esdorp van Nederland. Hier lijkt het alsof de tijd er heeft stilgestaan: geen asfalt of moderne straatlantaarns, maar prachtige oude boerderijen en monumentale panden. Wie door het dorp loopt kan zich nog een redelijk goede voorstelling maken van hoe er hier vroeger in Drenthe geleefd en gewerkt werd!

De route heeft een totale lengte van net geen 150 kilometer en voert langs diverse restaurants en terrassen. Op bijna tachtig kilometer in de route kom je langs MotoPlusPunt Eetcafé Alinghoek. Ook aan de inwendige mens is dus weer gedacht!

Download MotoPlus Weekendtour Drenthe GPX en track
Download MotoPlus Weekendtour Drenthe GPX track
Download MotoPlus Weekendtour Drenthe KMZ

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Overig nieuws