Nieuws

Interview Ruben Tureluren

Toen Jeffrey Herlings afgelopen jaar na een bizar seizoen vol tegenslagen in de allerlaatste manche alsnog beslag legde op zijn tweede MXGP-titel, zat Ruben Tureluren stil in een hoekje van de tent en liepen de tranen over zijn wangen. De 39-jarige Belg, die bekend staat als ‘The man behind the bullet’, leek emotioneel meer geraakt door het veroverde wereldkampioenschap dan Herlings zelf.

Al dertien jaar lang is Tureluren monteur, trainer, coach en vooral vertrouwenspersoon van Jeffrey Herlings. Hij was erbij toen Jeffrey in 2009 zijn allereerste meters op een MX2-KTM reed en hij was er ook bij toen Jeffrey in november 2021 zijn vijfde motocross-wereldtitel en tweede MXGP-titel veroverde. Tureluren en Herlings lijken onafscheidelijk, hebben samen hoge bergen beklommen, maar ook evenzoveel diepe dalen gekend. Met name de laatste jaren waren zwaar, door verschillende blessures kon er een streep worden gezet door zowel het 2019- als 2020-seizoen. En hoewel niemand het openlijk uitsprak, voelde Tureluren de druk binnen het team toenemen. Er moest simpelweg geleverd worden in 2021, iets wat pas in de al-ler-laat-ste manche van het seizoen lukte. “Dat was inderdaad een ontlading, een ballon die ineens lek werd geprikt, nadat deze drie jaar achtereen heel langzaam was opgepompt en op knappen stond”, legt Tureluren zijn emotionele uitbarsting na het winnen van de wereldtitel uit.

Die ontlading was niet alleen maar het gevolg van de toenemende druk met betrekking tot het behalen van succes. Als coach en begeleider is Ruben Tureluren 24-7 betrokken bij Herlings, iets dat ook een flinke weerslag heeft gehad op zijn privéleven, zo liep onder meer zijn huwelijk stuk. Tureluren heeft kortom een hoop meegemaakt, iets waarover hij zeer openhartig vertelt in MotoPlus 4/2022! Benieuwd naar het hele verhaal? Ga dan nu naar de winkel of sluit hier een abonnement af!

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Kleine update voor CFMoto 450SR

Kleine update voor CFMoto 450SR

12 april, 2024

CFMoto heeft haar 450SR A2-racer op de valreep een update gegeven voor het 2024-seizoen.  Het broertje van de 450SR ...

Overig nieuws