Premium

Connectiviteit op motoren

Middels je smartphone communiceren met je motor. Het klinkt futuristisch, maar het kan tegenwoordig op steeds meer motoren. In de regel werkt dat het best door middel van bijvoorbeeld bluetooth, draadloos dus. Als het al werkt, want dat is helaas niet altijd het geval…

Kort door de bocht hebben we het hier over de technische uitrusting die de communicatie met een ander apparaat mogelijk maakt. In ons geval de verbinding tussen motorfiets en smartphone. Vaak door middel van bluetooth of soms met een USB-kabel, en in de regel ondersteunt door een luidspreker in de helm. Binnen de motor zelf vindt er natuurlijk ook genoeg communicatie plaats, denk hierbij aan hulpsystemen. Sensoren geven namelijk informatie door over bijvoorbeeld bandenspanning, hellingshoek, toerental en acceleratie. Dat maakt onder meer dat de elektronica in geval van nood ingrijpen. Veel van die informatie kan naar wens op het dashboard worden getoond, maar tegenwoordig ook op je smartphone. En daarmee zijn we aanbeland bij de vorm waar we het hier over willen hebben. Waar de hiervoor genoemde overdracht van informatie dient voor de veiligheid, draait het bij connectiviteit vooral om comfort en infotainment. Dat is dan weer op te delen in twee opzichten: enerzijds wordt er data van de motor overgedragen aan de smartphone, maar het werkt ook andersom. Muziek, telefoontjes en navigatieaanwijzingen kunnen via de smartphone worden doorgegeven aan de motor.

Welke verschillende systemen er zijn, hoe ze gebruikt worden, wat de mogelijkheden zijn en welke motoren in welk segment beschikken over een dergelijke connectiviteit? Je leest het in MotoPlus 2/2022!

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Overig nieuws

Motoplus als app?

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op het ios icon icoontje onderaan en klik daarna op Zet in beginscherm.

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op de drie bolletjes rechtsbovenin
Motoplus app
en klik daarna op Toevoegen aan startscherm.