Nieuws

Conceptmodel: BMW Concept Link

Benieuwd hoe de toekomst eruit ziet? BMW gunt ons een kijkje in hun keuken en dit is dus hoe de Duitsers zich de stadse tweewieler van de toekomst voorstellen, als een hip gestylde elektrische scooter, compleet met zijpanelen die als schuifdeur fungeren. De Beierse firma onthulde deze Concept Link, die duidelijk is geïnspireerd door de Vision Next (zie MotoPlus 21/2016) tijdens het Concorso d’Eleganza aan de oevers van het Comomeer. En wat voor de buitenstaander eigenlijk vooral oogt als een motorscooter met een buitengewoon futuristisch design, is volgens BMW-designer Edgar Heinrich niets minder dan “een symbool voor een nieuw tijdperk, dat een link vormt tussen digitale en de analoge wereld”.
Het begrip scooter mijden de Duitsers trouwens net zo hardnekkig als een Achterhoeker een vega-burger, al laat deze toekomstvisie zich zelfs met de beste wil ter wereld ook niet als motor omschrijven. Als wat dan wel? Het persbericht brengt antwoord, de futuristische tweewieler opent “een nieuw segment”. Nieuw dus. Maar afijn, twee wielen, daartussen een motor (elektrisch weliswaar, maar toch), en dan nog een stuur en zadel, de basis klopt in ieder geval. De aandrijving geschiedt daarbij heel conventioneel middels een riem naar het achterwiel. Onder het vlakke, in de lengte te verschuiven zadel, dat ogenschijnlijk losjes boven de eigenlijke carrosserie ‘zweeft’, bevindt zich zoals gewoonlijk een groot opbergvak, dat middels een schuifdeur te bereiken is. Extra handig: het speciale, draadloos met de Concept Link verbonden jack is feitelijk een verlengstuk van de ‘motor’. Strijk bijvoorbeeld over het speciale touch paneel op de mouwen en de schuifdeuren openen zich automatisch.
Ook het klassieke instrumentarium is verleden tijd, in plaats daarvan wordt alle relevante informatie op de kuipruit geprojecteerd. Een daaronder geplaatst touchscreen voorziet je verder van alle restinfo. De toekomst als rollende iPad met winkelmandje-functie zo lijkt het. Of dat ‘m gaat worden? We komen er over een jaartje of twintig op terug!

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Overig nieuws