Nieuws

Zwitserland past rijbewijsregels aan naar Europese standaard

Zwitserland gaat zijn rijbewijsregels aanpassen aan de bestaande EU-wetgeving. Dit houdt in dat vanaf 2021 16-jarigen, die hun motorrijbewijs halen, een 125cc motorfiets mogen besturen. In eerste instantie lag die grens op 18 jaar.

Extra verplichting daarbij is dat de 125 cc motorfiets, of motorscooter, voorzien is van ABS.

De verandering van de regels zorgt ook voor een verschuiving in de AM-klasse. Zo wordt het vanaf 2021 in Zwitserland voor 15-jarigen mogelijk hun brommerrijbewijs te halen. Bij de directinstappers van het A-rijbewijs veranderd ook het een en ander. Aanvankelijk mochten 25-jarigen in het land direct op voor hun A-rijbewijs. Vanaf 2021 moeten ook deze motorrijders eerst twee jaar met een A2-rijbewijs rijden voor ze de overstap mogen maken.

Hierin wijkt Zwitserland duidelijk af van de Europese regels, die stellen namelijk dat het voor 24-jarigen mogelijk moet zijn direct het A-rijbewijs te halen. De KNMV heeft in Nederland ook meerdere keren opgeroepen het A1-rijbewijs open te stellen voor 16-jarigen. De overheid heeft daar echter geen gehoor aan gegeven. Het resultaat is nu dat mensen vanaf 17 jaar rijles kunnen nemen om vervolgens op hun 18e het praktijkexamen te nemen.

“We zijn niet tevreden met hoe het nu gaat. Daarom gaan we de komende tijd, met hulp van wetenschappelijk onderzoek, bekijken of het mogelijk is om op 16-jarige leeftijd al je motorrijbewijs te halen”, aldus Patrice Assendelt, directeur van de KNMV. “In Duitsland en Italië mag je al op je 16e beginnen met rijlessen. Dat betekent dat het brommerrijden misschien wat wordt ontmoedigd, maar op die manier gaan jongeren met hun motor wel veiliger het verkeer in.”

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Precies vier dagen te koop

Precies vier dagen te koop

19 april, 2024

Vespa viert het 140-jarig bestaan op passende wijze. Het bouwt niet alleen een exclusieve scooter (maximaal 140), ...

Overig nieuws