Nieuws

Zuiderdijk tussen Hoorn en Enkhuizen weer open voor motorrijders

De Zuiderdijk tussen Hoorn en Enkhuizen gaat in de weekenden weer open voor motorrijders: de Raad van State heeft de in mei 2021 ingevoerde motorweekendafsluiting geschorst. Een overwinning voor de MAG én voor motorrijdend Nederland.

De rechtbank was in dit hoger beroep volgens de MAG niet mals in haar oordeel over het verkeersbesluit. De gemeente heeft namelijk geen inzicht kunnen geven in de hoeveelheid klachten waar de afsluiting op gebaseerd was, wist niet van wie de klachten afkomstig waren en waar precies over geklaagd was. Ook was het verkeersbesluit niet door verkeerskundige stukken onderbouwd. Verder zijn naar het oordeel van de rechtbank “de (subjectieve) klachten van omwonenden over motorfietsen op de Zuiderdijk in het evaluatierapport niet geobjectiveerd, maar slechts door middel van een enquête vastgelegd. […] Het college had geluidsmetingen moeten uitvoeren en moeten onderzoeken of die metingen kunnen leiden tot de conclusie dat motorfietsen te veel geluid op de Zuiderdijk produceren.”

Het bezwaar dat de MAG al in 2021 tegen de afsluiting aantekende, is volgens de Raad van State onterecht afgewezen. Drechterland moet het bezwaar van de MAG nu binnen zes maanden opnieuw beoordelen. Daartoe moet de gemeente eerst nulmetingen uitvoeren. Zonder metingen die uitwijzen dat motorfietsen ter plekke teveel geluid produceren, kan er geen sprake zijn van een afsluiting. Dat is een belangrijk element van deze uitspraak: het wordt wegbeheerders zo lastig gemaakt om wegen voor motorrijders af te sluiten. Vanzelfsprekend kan de MAG tegen het nieuw te nemen besluit van de gemeente direct weer in beroep gaan.

Voor deze hoger-beroepszaak kreeg de MAG steunbetuigingen van onder meer MotoPlus, KicXstart, Motor.nl, LOOT, RAI Vereniging, Motormeiden en de KNMV. Daarmee stond de organisatie er namens minstens 350.000 Nederlandse motorrijders.

Aanstaande zaterdag organiseert de MAG samen met de regionale motorclubs MC West-Friesland en Route 506 een heropeningsrit. Deelnemers welkom! Vertrek is om 12:00 bij de McDonald’s Hoorn, Kleine Wijzend 1, 1647 DT Berkhout. Op de plaats van het eerste – mogelijk al verwijderde – verbodsbord knippen we het lint door. De rit eindigt rond 13:00 bij Reggie’s Snackhouse, Sluisweg 4A, 1601MB Enkhuizen.

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Even geduld aub!

Even geduld aub!

19 juli, 2024

De tijd vliegt als je lol hebt, zo blijkt maar weer. Zo ben je nog aan het uitbuiken van de Kerstdagen en zo staat ...
MotoPlus 15 | Circuitbeesten!

MotoPlus 15 | Circuitbeesten!

19 juli, 2024

Met haar nieuwe Fireblade probeert Honda aan de macht te komen bij de superbikes. Om te kijken of dat is gelukt ...
Warmdraaien – De K van komkommer

Warmdraaien – De K van komkommer

18 juli, 2024

De ‘J’ van juli zit in de maand en dat betekent dat de ‘K’ van komkommer ook weer veelvuldig opduikt in het ...

Overig nieuws