Nieuws

Zondag onwaarschijnlijk spannend GP-slot

Komend weekend staat de allesbeslissende laatste MotoGP op de kalender. Welke toeren moet Francesco Bagnaia uithalen om de titel voor de tweede keer binnen te slepen? En welke beslissende slotweekenden hadden we eerder in de MotoGP?

Bagnaia gaat de GP van Valencia in met een voorsprong van 21 punten. In Valencia zijn er maximaal 37  (optelsom van spintrace en grand prix) te verdelen. Mocht Bagnaia in de sprintrace vier punten meer halen dan Jorge Martin dan is het kampioenschap beslist. Wint Bagnaia de sprintrace en finisht Martin als vierde gaat de titel wederom naar de Italiaan.

Het MotoGP-circus maakte eerder zulke spannende ontknopingen mee. In 2006 ging het tussen Nicky Hayden en Valentino Rossi. De acht punten voorsprong van Rossi waren niet genoeg omdat de Italiaan na een crash pas als dertiende eindigde. In 2013 had rookie Marc Marquez voldoende aan een derde plaats om voor Valencia-winnaar Jorge Lorenzo in het kampioenschap te eindigen.

De titel van 2015 staat iedereen nog altijd op het netvlies gebrand. Voor aanvang van de wedstrijd stond Valentino Rossi bovenaan met een voorsprong van zeven punten op Jorge Lorenzo. Door de ‘Sepang-clash’ met Marc Marquez moest Rossi echter achteraan starten. Verder dan een vierde plaats kwam hij niet en Lorenzo pakte de titel.

Het jaar 2017 staat dan weer minder in het geheugen. Marc Marquez arriveert in Valencia met een voorsprong van 21 punten op Andrea Dovizioso. Als die laatste onderuit gaat is het klaar. Ook vorig jaar wist Pecco Bagnaia de spanning er tot het laatst in te houden. Alhoewel.. Zo spannend was het ook niet want hij had in 2022 een voorspong van 23 punten op Fabio Quartararo. Een veertiende plek was al goed, het werd de negende.

Alle actie volgen? Ziggo Sport maakt deze seizoensfinale van Valencia voor heel Nederland gratis beschikbaar. Op zondag 26 november kun je vanaf 14.00 uur terecht bij Ziggo Sport voor een uitgebreide voorbeschouwing op de beslissende race. De race is inclusief voor- en nabeschouwing te volgen via Ziggo Sport op kanaal 14, Ziggo Sport Select en eenmalig ook op het YouTube-kanaal van Ziggo Sport.

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Overig nieuws