Nieuws

Zie hoe Ben Felten de snelste blinde motorrijder ter wereld werd

Dat hij op zijn 37ste volledig blind werd, was voor de Australische Ben Felten geen reden om te stoppen met motorrijden. Sterker nog, hij nam zich voor de snelste blinde motorrijder te worden. Geen gemakkelijke opgave, aangezien hij daarvoor een gemiddelde snelheid van bijna 270 km/uur moeten klokken met zijn Kawasaki Ninja ZX-10R.

In een mini-docu, die onlangs op de Australische tv werd uitgezonden, legt Ben uit hoe hij de snelste blinde motorrijder ter wereld werd. “Als kind droomde ik er al van om met motoren te racen. Ik dacht: ‘Ben dat kan echt niet, dat is idioot, je bent blind’. Tot ik er wat langer over nadacht en tot de conclusie kwam dat ik het wel zou kunnen.”

Op zijn 15de kwam Ben er na een motorongeluk achter dat hij een aandoening had waardoor hij langzaam blind zou worden. “Ik raakte alles kwijt. Mijn baan, relaties en werd zelfs gedwongen mijn motor te verkopen omdat ik geen geld meer had. Ik zocht mijn toevlucht in drugs en werd een zeer gefrustreerde en kwade jonge man.” Tot hij op een ochtend wakker werd en ontdekte dat hij ook het laatste beetje zicht dat hij nog had, verloren was. “Een paar uur later voelde ik me enorm opgelucht en kwam voor het eerst sinds de diagnose tot rust. Ik realiseerde me dat ik nog gewoon kon praten, lopen en zelfs rennen. De blindheid beperkt me nauwelijks. Ik kan zelfs nog motorrijden!”

Door vlak achter Ben te rijden, kon Kevin hem aanwijzingen geven.
Foto: Sunday Night.

Om het record te vestigen, had Ben echter wel wat hulp nodig. Want met een snelheid van ruim boven de 250 kilometer per uur over een zoutvlakte rijden zonder dat je iets ziet, is geen gemakkelijke opgave. Gelukkig kreeg hij hulp van Kevin Magee, een bekende Australische motorcoureur die in 1988 de 500cc van Spanje won. Gedurende achttien maanden trainden de twee uitvoerig. Door kort achter Ben te rijden, kon Kevin hem via een radio op de baan houden. “Er is geen ruimte voor fouten”, legt Ben uit. “Als Kevin iets tegen me zegt is er geen ruimte om na te denken, ik moet hem blind vertrouwen en direct reageren.”

Het record zelf heeft Ben op Lake Gairdner, in het zuiden van Australie, gevestigd. Een immense zoutvlakte en geliefde locatie voor snelheidsduivels die tijdens de jaarlijkse Speed Week verschillende records proberen te vestigen. In de tweede run lukt het hem de trajectcontrole, die over 1,6 kilometer is opgesteld, met liefst 269,092 km/uur te passeren. “Ik kan het nog moeilijk geloven”, laat Ben achteraf weten. Een succes dat duidelijk naar meer smaakt, zo heeft Ben al aangegeven volgend jaar nog sneller te willen gaan.

https://www.facebook.com/blindlandspeedrecord/videos/1804941616225769/

Overig nieuws

Motoplus als app?

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op het icoontje onderaan en klik daarna op Zet in beginscherm.

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op de drie bolletjes rechtsbovenin

en klik daarna op Toevoegen aan startscherm.