Zestienjarige op de motor
‘Verlaag de minimumleeftijd voor het motorrijbewijs naar zestien jaar’, bepleit de KNMV. Als jongeren de motorfiets verkiezen boven een bromfiets moet het aantal verkeersongelukken dalen waarbij jongeren betrokken zijn.
Je moet als achttienjarige tegenwoordig wel erg enthousiast zijn – of compleet van de pot gerukt – om aan het motorrijbewijs te beginnen. Al vanaf de eerste les weet je dat je een lange weg vol praktijk- en theorie-examens wacht. Dan is een brommer een stuk eenvoudiger. Na vier uur rijles mag je daarmee op pad. De KNMV ziet jongeren vanaf zestien jaar liever een uitgebreide rijopleiding voor het motorrijbewijs volgen. Die langere lestijd zorgt ervoor dat jongeren beter voorbereid – en dus veiliger – aan het verkeer deelnemen.
Om het pleidooi voor de leeftijdsverlaging kracht bij te zetten, strooit de KNMV kwistig met voordelen die vooral de nadelen van de bromfiets uitlichten. Zo kunnen A1-motoren op ringwegen rijden en dat ontlast de binnenstad. Dat zorgt voor minder bromfietsen op (brom)fietspaden en vermindert geluidsoverlast. Jongeren die wachten tot ze 24 jaar oud zijn om direct voor het A-rijbewijs op te gaan, zijn volgens de KNMV ook slechter af. Door hun gebrek aan verkeerservaring ontbreekt het verkeersinzicht om gevaarlijke situaties te herkennen.
Ben je de rijbewijsdraad een beetje kwijt? Dat is niet zo vreemd. Daarom nog even kort: in het Nederlandse getrapte rijbewijssysteem gaat de achttienjarige via het A1 (11 kW), A2 (35 kW) naar het onbeperkte A-rijbewijs. Hij of zij mag vanaf zijn zeventiende lessen en moet voldoen aan een theorie-examen en de praktijkexamens Algemene Voertuig Beheersing (AVB) en verkeersdeelneming (AVD). Ga je door voor A2 dan mag je met twee jaar ervaring op voor een praktijkexamen. Na wederom twee jaar praktijkervaring mag je op voor het A-rijbewijs. Daarvoor dien je wederom een praktijkexamen te doen. Ga je pas als 24-jarige voor het ‘volle’ motorrijbewijs, dan wachten je enkel een theorie-examen en de praktijkexamens AVB en AVD.