Nieuws

Yamaha’s voor Europa komen niet uit China

Na 31 jaar partnerschap met Jianshe waagt Yamaha zich aan een nieuwe start in China. Met CFMoto aan boord kan de productie van motorfietsen een nieuwe dimensie bereiken, al zegt Yamaha wel dat Yamaha’s voor Europa niet uit China gaan komen.

Na 31 jaar is het voorbij. Yamaha verandert van partner in de joint venture die Yamaha-motoren en -scooters produceert en verkoopt in China. De nieuwe partner heet CFMoto, waarmee – saillant genoeg – KTM al jaren succesvol samenwerkt en waarvan de motoren sinds 2023 door KTM in Europa worden gedistribueerd.

De nieuwe joint venture tussen Yamaha en CFMoto is eigenlijk niets nieuws, aangezien CFMoto de aandelen van de vorige partner Jianshe overneemt. Samen met Jianshe bouwt Yamaha sinds 1992 kleinere motorfietsen en scooters tot 150cc. De joint venture wordt omgedoopt tot Zhuzhou CF Motor Co., Ltd. CFMoto heeft 50 procent in handen, Yamaha 44,23 procent. De resterende 5,77 procent is in handen van een bedrijf genaamd Tair Yea Limited uit Hong Kong, dat waarschijnlijk verantwoordelijk is voor de export van de producten.

CFMoto heeft in ieder geval sinds de joint venture met KTM ervaring met het bouwen van zwaardere motoren. Yamaha zou van deze kennis kunnen profiteren als in de toekomst naast kleine motoren tot 150cc ook de CP2-motoren met 689cc of meer in China zouden worden geproduceerd. Echter: eerder deze maand verklaarde Yamaha dat de motoren en waarschijnlijk ook scooters die in de joint venture worden geproduceerd, uitsluitend voor de Chinese markt zullen worden gebouwd. Dit betekent op zijn minst dat er geen Yamaha’s vanuit China naar Europa zullen komen. Dit sluit echter niet uit dat er grotere modellen dan 150cc van Yamaha in China zullen komen. En dat zou niet verrassend zijn gezien de ontwikkeling van de Chinese markt, waar motoren steeds groter en krachtiger worden.

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Super Hooligan met Indian-roots

Super Hooligan met Indian-roots

24 februari, 2024

Laat Roland Sands los op een motorfiets en negen van de tien keer komt er een enorm gaaf ding uit. Indian liet de ...
Eerste indruk: Yamaha MT-09

Eerste indruk: Yamaha MT-09

23 februari, 2024

Het gulzige aanzuiggeluid van de levendige driepitter zwelt aan, wat gepaard gaat met een flinke schop onder het ...

Overig nieuws