Nieuws

Yamaha XJR1300 Wrenchmonkee-style

Met het Yard Built project daagt Yahama customizers vanuit de hele wereld uit om met heel toegankelijke middelen en zonder ingewikkeld slijp- en laswerk een standaard productiefiets toch een volledig ander, uiteraard eigen gezicht te geven. Het Deense Wrenchmonkees heeft in dit kader al eens een SR400 en XJR1300 onderhanden genomen, en om het twintigjarige bestaan van die laatste (de 1200 voorloper meegeteld) te vieren, gingen de Kopenhaagse edelsmeden wederom een XJR1300 te lijf, nu uiteraard het nieuwe 2015-model. Het resultaat is deze Skullmonkee, een beduidend duisterder en sportiever ogende versie dan de standaard machine. Verantwoordelijk daarvoor zijn tal van niet eens zo heel ingrijpende aanpassingen, die echter wel de juiste snaar raken. Nicholas Bech van Wrenchmonkees: “We zijn begonnen met strippen van in onze ogen overbodige delen, vervolgens hebben we met andere toeleveranciers gekeken naar diverse accessoires waarmee we toch onze eigen stijl konden creëren.”
Die accessoires kwamen onder andere voor een groot deel uit eigen huis. Daaronder bijvoorbeeld de kroonplaten, die in combinatie met de LSL Speed Match clip-ons (met Biltwell Kung-Fu handgrepen) voor een heerlijk opgeruimde blik op het dashboard zorgen. Dat dashboard betreft overigens een mooi compact, licht klassiek gestyled exemplaar van MMB. Ook onder meer de kentekenplaathouder, uitlaatbochten (met Sparks dempers), verschillende blokdeksels en het redelijk unieke gele koplampje komen uit de eigen keuken. Daarnaast zijn ook LSL, met onder andere voetsteunen en titanium stuurdemper, evenals Beringer, dat het volledige remsysteem voor rekening neemt, grootaandeelhouders waar het op accessoires aankomt. Het spreekwoordelijke puntje op de i wordt gezet door de Öhlins STX 36 duo-shocks achter.
Natuurlijk heeft Wrenchmonkee ook voor een passende handtekening gezorgd: het logo van de Deense firma staat trots op de tank van de glanszwarte machine, die mooi contracterende gouden accenten meekreeg als treffende verwijzing naar zijn twintigste verjaardag. Toevallig wat componenten gezien die op je eigen XJR niet zouden misstaan? De meeste onderdelen zijn via de website van Wrenchmonkees te bestellen: www.wrenchmonkees.com.

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Video: 120 jaar FIM

Video: 120 jaar FIM

26 februari, 2024

De Federation Internationale de Motocyclisme (FIM) bestaat 120 jaar en viert dat met een acht minuten lange film ...

Overig nieuws