Nieuws

Yamaha vernieuwt YZ450F

Het eigenwijze ‘omgekeerde’ blok van Yamaha’s YZ450F is voor 2023 flink op de schop gegaan. Daardoor levert het 5% meer vermogen en is het lichter van gewicht. Het rijklaar gewicht komt uit op 109 kilo.

De eencilinder heeft een geoptimaliseerde verbrandingskamer, een nieuw ontworpen zuiger en een lichter cilinderhuis. Om het maximale toerental met 500 toeren te verhogen heeft het blok een wrijvingsarme nokkenasketting. Het balansgewicht heeft een holle balansas die trillingen vermindert.

De inlaatpoort heeft een rechtere doorgang naar de cilinderkop. In combinatie met titanium inlaatkleppen van Ø 39 mm ademt het blok 9% makkelijker. De lucht bereikt via een route tussen de brandstoftank, het frame, het zadel en de zijpanelen het luchtfilter. Die omweg voorkomt dat water, stof en modder in de airbox terechtkomen. Niet alleen het inlaattraject, maar ook het uitlaattraject is geoptimaliseerd.

De tweedelige staal/aluminiumkoppeling van het vorige model is vervangen door een lichtgewicht stalen ontwerp uit één stuk met schotelveren in plaats van schroefveren. Deze nieuwe koppeling weegt 0,75 kg minder en is smaller. De complete motorfiets weegt 2,3 kilo minder dan voorheen.

Naast alle aanpassingen aan het blok, heeft Yamaha het aluminium dubbele wiegframe geoptimaliseerd. Het bodywork is zoals dat hoort bij een nieuw model compacter en slanker (tot 50 millimeter). De zithoogte is met 5 mm verhoogd (de voetsteunen gaan juist 5 mm naar beneden) en de zitting heeft een vlakker oppervlak. Het rondere profiel van de linker- en rechterkant van het zadel vergemakkelijkt de zijdelingse beweging van het lichaam.

Op elektronisch gebied heeft de YZ450F een nieuw instelbaar (via de Power Tuner-app) tractioncontrolsysteem. Ook de Launch Control is verfijnd. De YZ450F is vanaf november 2022 verkrijgbaar in twee kleuren: Icon Blue en Monster Black. Kijk hier voor een dealer in de buurt.

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Overig nieuws