Nieuws

Yamaha ontwikkelt EPS-stuurbekrachtiging voor motorfietsen

Yamaha werkt aan elektrische stuurbekrachtiging voor motorfietsen. Het systeem, dat direct voor het balhoofd zit, is al in een vergevorderd stadium en wordt op korte termijn door Yamaha ingezet op hun fabrieks-crossmotoren in het ‘All Japan Motocross Kampioenschap’.

Volgens Yamaha is de nieuw ontwikkelde EPS (Electric Power Steering) een stuur-ondersteuningssysteem voor motorfietsen. Dit hulpsysteem voor de rijder draagt bij tot een verbeterde stabiliteit en wendbaarheid van de motorfiets. EPS is een technologie die valt onder het aandachtsgebied Transforming Mobility van Yamaha. Deze divisie gebruikt de techniek om de menselijke mogelijkheden uit te breiden, en werkt vooral toekomstgericht. Yamaha ziet het als een technologie die moet bijdragen aan het rijplezier, het rijcomfort én  de veiligheid van motorrijders.

Het EPS-stuurhulpsysteem maakt gebruik van sensortechniek die behoorlijk afwijkt van die in stuurbekrachtigingssystemen voor auto’s, quads en SSV’s. Door gebruik te maken van een magneto-strictieve koppelsensor kan het niet alleen als stuurondersteuning fungeren om de wendbaarheid te verbeteren en het sturen bij lagere snelheid voor de rijder minder vermoeiend te maken, op hogere snelheid functioneert het juist als een stuurdemper, die bijdraagt aan de stabiliteit van een motorfiets. Het magneto-strictieve systeem heeft zijn sporen inmiddels vooral verdiend bij het detecteren van het trapkoppel bij de elektrisch ondersteunde fietsen van Yamaha (hoe harder jezelf trapt, hoe meer de elektromotor ondersteunt). Die techniek staat dus aan de basis van deze nieuwe motor-EPS.

Yamaha Motor streeft ernaar om het EPS in de toekomst op diverse motorfietsen te gaan gebruiken, zodat een breed scala aan motorrijders kan profiteren van deze nieuwe techniek. Voorlopig zit het systeem nog in de testfase en daarvoor worden onder meer de YZ450FM’s en YZ250FM’s van het Yamaha Factory Racing Team ingezet, dat zal deelnemen aan het All Japan Motocross Championship. De schat aan data en metingen die worden verkregen in deze zware omstandigheden op topniveau, wordt gebruikt om de ontwikkeling te versnellen en afstelling van het systeem te verbeteren.

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Stijlvol jasje van LS2

Stijlvol jasje van LS2

1 maart, 2024

LS2 ken je waarschijnlijk voornamelijk van haar helmen, maar de Spaanse firma heeft inmiddels ook een uitgebreid ...
Mail & Win: S100 Clean Pakket

Mail & Win: S100 Clean Pakket

29 februari, 2024

Zo, met de MotorBeurs Utrecht als officieuze aftrap van het nieuwe motorseizoen koud achter de kiezen, is de tijd ...

Overig nieuws