Nieuws

Yamaha MT-09SP 2021: Nieuwe look, luxere aankleding

De Yamaha MT-09 is voor 2021 flink vernieuwd. De derde generatie is sterker, lichter en aangekleder dan voorheen. Maar het kan nóg luxer. En wel in de vorm van de Yamaha MT-09 SP. Speciaal ontwikkeld voor motorrijders die de beste specificaties willen hebben.

Motorisch is de MT-09SP identiek aan de MT-09. Dus ook de SP is voor 2021 uitgerust met de flink vernieuwde 889 cc CP3-driecilinder lijnmotor, met een topvermogen van 119 pk bij 10.000 toeren en 93 Nm koppel bij 7.000 toeren. Ten opzichte van de huidige SP, heeft het 2021 model nieuwe zuigers, drijfstangen, nokkenassen, carters en is het injectiesysteem volledig herzien. De brandstofinjectoren zijn niet langer rechtstreeks op de cilinderkop bevestigd, maar aan de gasklepzijde voor een betere verneveling en een lager brandstofverbruik.

Ook in- en uitlaattraject zijn aangepakt, met aan de uitlaatzijde nieuwe rvs-uitlaatbochten en een uitlaat die volledig aan de onderzijde zit.

De elektronica van de MT-09SP is eveneens een stuk uitgebreider geworden. Net als de ‘niet-SP’ beschikt Yamaha’s SP-driepitter nu ook over een 6D IMU, die onder meer hellingshoekafhankelijke tractiecontrole (TCS) met twee voorgeprogrammeerde modi en een vrij instelbare, slide control (SCS), wheelie controle (LIF) en bochten-ABS (BC) mogelijk maakt. Het selecteren van de verschillende rijmodi kan via een knop aan de linker zijde van het stuur. En alle benodigde informatie wordt op een 3,5 inch TFT-dashboard weergegeven. De up-en-down quickshifter is standaard, net als het de cruise control.

Aan de voorzijde heeft de Yamaha MT-09SP een volledig instelbare 41 mm upside-down voorvork van KYB waarbij de high- en lowspeed demping apart in te stellen is. De achterschokdemper is afkomstig van Öhlins en deze is net als de voorvork volledig instelbaar.

Verder heeft de SP de styling van de 2021 MT-09 overgenomen. Al is hier wel een andere invulling aangegeven. Zo mag de SP zich in een speciale ‘Icon Performance’-kleurstelling, compleet met eigen graphics, hullen. Een look waarvoor Yamaha zich heeft laten inspireren door de YZF-R1M.

In maart 2021 zal de MT-09SP bij de dealer staan. Hoeveel de motor gaat kosten, is nog niet bekendgemaakt.

YamahaMT09SP

Yamaha MT-09SP

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Test met ons het Suzuki-gamma!

Test met ons het Suzuki-gamma!

21 april, 2024

Suzuki heeft de wind behoorlijk onder de vleugels. Afgelopen jaar lanceerde de Japanse fabrikant een compleet nieuw ...
Eerste test: Kawasaki Z500 SE

Eerste test: Kawasaki Z500 SE

20 april, 2024

Voor Kawasaki staat 2024 in het teken van een halveliter-offensief. Liefst drie nieuwe modellen zien het daglicht. ...
Touratech Travel Event 2024

Touratech Travel Event 2024

20 april, 2024

Bekende sprekers, internationale sterren, een grote filmpremière, gerenommeerde exposanten en tal van ...

Overig nieuws