Nieuws

Yamaha koopt Noors driewiel-patent

Uitvinder en eigenaar Geir Brudeli van het Noorse Brudeli Tech heeft eind 2016 een patent verkocht aan Yamaha met betrekking tot een techniek die gebruikt kan worden in onder meer driewielige voertuigen. Dat maakte Brudeli onlangs bekend. “De deal werd 29 november 2016 rondgemaakt. Daarna volgde een lange periode om alle zaken over te dragen en geregistreerd te krijgen bij de Japanse motormaker”, laat Brudeli in een reactie weten. “Daarom hebben we de deal tot eind 2017 geheimgehouden.”
Welke techniek Yamaha precies gekocht heeft? Het gaat om het patent met de naam Three Wheeled Vehicle, vertelt Brudeli. “Dit patent is in 2003 voor het eerst geregistreerd. De techniek die hierin beschreven staat, is onder meer gebruikt in onze Leanster voertuigen. Specifiek de Brudeli 654L and 625L.”
Overigens heeft het patent volgens Brudeli niets te maken met de speciale constructie van de voorwielophanging. “Het systeem stelt de bestuurder in staat middels druk op de voetsteunen het zwaartepunt van de motor te verschuiven tijdens het rijden, een soortgelijk systeem vind je ook in sneeuwscooters. Erg handig als je met drie wielen toch plat door de bocht wil rijden, het speciale ontwerp draagt namelijk bij aan een actieve geometrie van het voertuig.”
Een klein jaar na de aanschaf van het Noorse patent presenteerde Yamaha de NIKEN op de EICMA in Milaan. De opvallende driewieler rijdt volgens de fabrikant als een reguliere fiets, onder meer door de in eigen huis ontwikkelde Leaning Multi-Wheeler-technologie. Of het door Brudeli ontwikkelde systeem daar deel van uitmaakt, is echter niet duidelijk.
“Door aankoop van het patent van Geir Brudeli hebben wij de vrije hand om het Multi-Wheeler principe nog verder uit te bouwen”, laat Yamaha in een reactie weten. “Wij bouwen meer dan alleen motoren, het zou dus zomaar kunnen dat je de techniek in een ander vervoersmiddel gaat tegenkomen.”

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Lezerstest Suzuki 2024-modellen

Lezerstest Suzuki 2024-modellen

21 juli, 2024

Suzuki blaast de laatste jaren flink in de bus met talrijke nieuwe modellen en zelfs een compleet nieuw platform ...
Nieuwe roadster van Royal Enfield

Nieuwe roadster van Royal Enfield

20 juli, 2024

Royal Enfield breidt haar 450-platform uit met een nieuw model. De Guerrilla 450 is een roadster met de bekende ...

Overig nieuws