Nieuws

YAMAHA KEERT TERUG IN WK SUPERBIKE

Na een afwezigheid van vier jaar keert Yamaha met een officieel team terug in het WK Superbike! Dat was ook wel te verwachten met de geheel nieuwe YZF-R1(M) van dit jaar, een motor die in tegenstelling tot zijn voorgangers echt als racemotor is ontworpen en nadrukkelijk is afgeleid van de YZR-M1 MotoGP-racer. 

Yamaha Motor Europe heeft als team opmerkelijk genoeg Crescent Racing van Paul Denning weten in te schakelen, al vele jaren actief met Suzuki’s en ook momenteel nog het officiële Suzuki-team in het WK Superbike. Alex Lowes blijft in het Crescent-team en zal dus overstappen van Suzuki op Yamaha. Zijn nieuwe teamgenoot volgend jaar wordt de zojuist onttroonde wereldkampioen Sylvain Guintoli, die na zijn topjaar op de Aprilia RSV4 een moeizaam jaar heeft op de Honda CBR1000RR. De hoofdsponsor wordt Pata, tevens de titelsponsor van het kampioenschap. 

De inmiddels 33-jarige Guintoli heeft vijftien jaar ervaring in klassen uiteenlopend van 250cc-GP’s en MotoGP tot het Brits Superbike-kampioenschap – waar hij ook al in het Crescent-team reed – en natuurlijk het WK Superbike. Met 45 podiums (1 in 250cc, 4 in BSB en 40 in het WK Superbike), 10 overwinningen en de wereldtitel in 2014 als hoogtepunt is Guintoli duidelijk de ervaren man in het team.

Alex Lowes is de jonge hond, net 25 geworden, in 2013 Brits kampioen Superbike en in 2014 en 2015 in het WK Superbike rijdend voor het Crescent-team, met daarin drie podiumplaatsen op zijn naam. 

Na de eerste Superbike-wereldtitel voor Yamaha in 2009 (met Ben Spies) wordt in 2016 het offensief heropend, met wee snelle rijders en bovendien een R1 met MotoGP-genen. Een machine die dit jaar al in diverse kampioenschappen sterk voor de dag komt, met als meest prestigieuze feit de overwinning in de 8 uur van Suzuka met Pol Espargaro, Bradley Smith en Katsuyuki Nakasuga. Team GMT94 Yamaha won de 8 uur van Oschersleben, werd tweede in de zojuist gereden Bol d’Or 24-uursrace en daarmee tevens tweede in de WK-eindstand. Verder is onder andere de titel in het Amerikaanse Superbike-kampioenschap binnen en is de R1 ook nog in de race voor de titel in het BSB. Een veelbelovende basis dus voor volgend jaar.

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Overig nieuws