Nieuws

Yamaha brengt Ténéré 700 uit in speciale Rally Edition

Na lang, heel lang wachten, was het dan eindelijk zo ver, de zo langverwachte Yamaha Ténéré 700 was er.  En dat mensen er met smart op zaten te wachten, blijkt wel uit de verkoopcijfers. Met meer dan 8.000 verkochte exemplaren heeft de Yamaha zich namelijk razendsnel opgewerkt tot de bestverkopende middenklasse Adventure motorfiets in Europa. Hoogste tijd om dat te vieren, moet men bij Yamaha gedacht hebben, want zie hier de Yamaha Ténéré 700 Rally Edition.

De Ténéré is vernoemd naar de enorme zandvlakte in de zuidelijke Sahara, die zich uitstrekt van het noordoosten van Niger tot het westen van Tsjaad. De typeaanduiding, die in de taal van de Tuaregs trouwens zoveel als ‘Land daar buiten’ betekent, heeft betrekking op een woestijn in de zuidelijke Sahara en oefent een enorme aantrekkingskracht uit op woestijnreizigers en andere avonturiers. In 1983 dook de naam voor het eerst op binnen het Yamaha-gamma toen de XT600 Ténéré, modelcode 34L, werd gepresenteerd.

Het was een machine die met zijn grote 28-liter-tank, ellenlange veerwegen (v/a 255/235 mm) en relatief lage gewicht van 168 kilo aardig dicht in de buurt kwam van een echte rallymachine. Mede door de enorme betrouwbaarheid groeide deze Ténéré al snel uit tot het standaard vervoermiddel van de toenmalige avonturiersscene. In de loop der jaren werd de 600 echter steeds meer gedomesticeerd, wat weliswaar het alledaags gebruiksgemak vergrootte, maar ten koste ging van de offroad-kwaliteiten.

Nu komt Yamaha met een ode aan die machine, want de nieuwe Ténéré 700 mag zich nu ook in de iconische blauw/geel/zwart hullen. Met deze ‘Ténéré 700 Rally Edition’ eert Yamaha de prestaties van haar Dakar-helden en hun machines uit een vervlogen tijdperk. De speciale kleurstelling is exclusief voor de nieuwe Rally Edition ontwikkeld. Daarnaast is deze ook voorzien van een reeks lichtgewicht componenten die betere bescherming bieden en een meer dynamische rallybeleving bieden.

Zo heeft de Ténéré 700 Rally Edition  onder meer een robuuste carterbeschermer van 4 mm dik aluminium, een bevestigingspunt voor een gereedschapskist, zwarte aluminium radiateurbeschermer en een aluminium kettingbeschermer. Andere extra’s zijn een eendelig rallyzadel, met een 20 mm hogere zithoogte, een Akrapovič slip-on einddemper, led-knipperlichten, speciale rubberen tankcover bij de knieën (met extra veel grip voor een nog betere controle) en offroad handvatten.

De nieuwe Ténéré 700 Rally Edition staat vanaf juli 2020 bij de dealer voor € 13.199,-. Het aanbod is beperkt, dus wacht niet te lang met beslissen!
Kijk voor meer informatie op www.yamaha-motor.eu/nl

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Video: 120 jaar FIM

Video: 120 jaar FIM

26 februari, 2024

De Federation Internationale de Motocyclisme (FIM) bestaat 120 jaar en viert dat met een acht minuten lange film ...

Overig nieuws