Nieuws

Winst voor CDA, geen APK

CDA tevreden: voorstel voor APK-plicht motoren afgewezen

Het CDA vindt het terecht dat motoren geen verplichte APK-keuring hoeven te ondergaan. Een Europees voorstel om zo’n plicht in te voeren is donderdag weggestemd door de verkeerscommissie in het Europarlement.

Europarlementslid Corien Wortmann (CDA) vindt dat landen zelf moeten beslissen of ze de technische keuring verplichten. “De kosten overtreffen de voordelen”, vindt Wortmann. Motorbezitters in Europa zouden anders minstens 1,2 miljard euro per jaar moeten afrekenen voor de keuringen.

Eerder adviseerde de Interne Markt commissie van het Europees Parlement al om het plan naar de prullenbak te verwijzen. In deze commissie zit Wim van de Camp, delegatieleider CDA. Ook hij trekt de voordelen van de APK-plicht ernstig in twijfel. “Slechts zelden is een technisch mankement aan een motor de oorzaak van een ongeluk. Veel motorliefhebbers koesteren juist hun bezit”, weet de ervaren motorrijder Van de Camp.

Ook zal het goed werkend Nederlandse APK- systeem voor auto´s blijven bestaan, wat betreft de parlementscommissie voor Verkeer. In Nederland keuren de garages al decennialang zelfstandig auto´s. Die garages worden streng gecontroleerd door de Rijksdienst van het Wegverkeer, waardoor misbruik van hun bevoorrechte positie praktisch onmogelijk is.

"Het is goed dat de Europese Commissie het wegverkeer in Europa veiliger wil maken. Maar de voorstellen gaan mij te ver. We hebben in Nederland de APK uitstekend geregeld, met een goede kwaliteit van de voertuigkeuring. Het Europees Parlement is gelukkig medewetgever en ik heb dan ook wijzigingsvoorstellen ingebracht. Deze voorstellen zijn aangenomen, waardoor ons systeem kan blijven bestaan", aldus Wortmann.

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Honda Collection Hall heropend

Honda Collection Hall heropend

20 mei, 2024

Honda heeft haar Honda Collection Hall, het museum van het merk in het Mobility Resort Motegi in het Japanse ...

Overig nieuws