Nieuws

Weer een card erbij! De kentekencard

KentekenbewijsVanaf volgend jaar krijg je bij de aanschaf van een nieuwe of gebruikte motor, auto of een ander motorvoertuig niet langer een papieren kentekenbewijs. In plaats daarvan ontvang je een hard plastic exemplaar op creditcardformaat. Hoe ziet dat er precies uit en wat verandert er voor jou als consument?

 

Allereerst krijg je je kentekenbewijs niet meervan de dealer, maar vind je het op de eerstvolgende bezorgdag na de tenaamstelling in je brievenbus. In de tussentijd hoef je de card niet aan de politie te kunnen tonen, want die kan online de gegevens checken in het kentekenregister van de RDW.

 

Geen overschrijvingsbewijs

 

Verder is het overschrijvingsbewijs een gepasseerd station, want het wordt afgeschaft. In plaats daarvan komt er een 9-cijferige code. Het eerste deel van de code (4 cijfers) wordt bij de tenaamstelling verstrekt, het tweede deel (5 cijfers) zit bij  het kentekenbewijs dat je wordt toegestuurd. De code is nodig bij het overschrijven, maar ook bijvoorbeeld bij schorsen of uitvoer.

Verdwijnt de kentekencard per 2014 direct? Nee, want gebruikte voertuigen krijgen pas een kentekencard als ze van eigenaar wisselen. Dat betekent dat je, naar verwachting van de RDW, nog vijf jaar lang ook papieren kentekenbewijzen kunt tegenkomen. Hoe de laatste papieren kentekenbewijzen uit de roulatie gaan, wordt later bepaald.

 

Waarom verdwijnt het papieren kentekenbewijs?

Het verdwijnen van de zelfstandige postkantoren, luidde het begin van het einde van het papieren kentekenbewijs in.  Toen deze locaties verdwenen, gingen  de overheidsdiensten verder digitaliseren. Bovendien wilde men voertuigcriminaliteit tegengaan en het kentekenbewijs beter beveiligen. Een kentekencard die centraal wordt aangemaakt en uitgegeven was de eerste keus. En hij past in je portemonnee

(de foto komt van de Rijksoverheid Zelf!)

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Eerste test: Yamaha XSR900 GP

Eerste test: Yamaha XSR900 GP

25 mei, 2024

Seks op wielen; de Yamaha XSR900 GP is niets minder. Typisch een motorfiets die je zo uit de folder koopt. Of is ...

Overig nieuws