Nieuws

Weer een card erbij! De kentekencard

Vanaf volgend jaar krijg je bij de aanschaf van een nieuwe of gebruikte motor, auto of een ander motorvoertuig niet langer een papieren kentekenbewijs. In plaats daarvan ontvang je een hard plastic exemplaar op creditcardformaat. Hoe ziet dat er precies uit en wat verandert er voor jou als consument?

 

Allereerst krijg je je kentekenbewijs niet meervan de dealer, maar vind je het op de eerstvolgende bezorgdag na de tenaamstelling in je brievenbus. In de tussentijd hoef je de card niet aan de politie te kunnen tonen, want die kan online de gegevens checken in het kentekenregister van de RDW.

 

Geen overschrijvingsbewijs

 

Verder is het overschrijvingsbewijs een gepasseerd station, want het wordt afgeschaft. In plaats daarvan komt er een 9-cijferige code. Het eerste deel van de code (4 cijfers) wordt bij de tenaamstelling verstrekt, het tweede deel (5 cijfers) zit bij  het kentekenbewijs dat je wordt toegestuurd. De code is nodig bij het overschrijven, maar ook bijvoorbeeld bij schorsen of uitvoer.

Verdwijnt de kentekencard per 2014 direct? Nee, want gebruikte voertuigen krijgen pas een kentekencard als ze van eigenaar wisselen. Dat betekent dat je, naar verwachting van de RDW, nog vijf jaar lang ook papieren kentekenbewijzen kunt tegenkomen. Hoe de laatste papieren kentekenbewijzen uit de roulatie gaan, wordt later bepaald.

 

Waarom verdwijnt het papieren kentekenbewijs?

Het verdwijnen van de zelfstandige postkantoren, luidde het begin van het einde van het papieren kentekenbewijs in.  Toen deze locaties verdwenen, gingen  de overheidsdiensten verder digitaliseren. Bovendien wilde men voertuigcriminaliteit tegengaan en het kentekenbewijs beter beveiligen. Een kentekencard die centraal wordt aangemaakt en uitgegeven was de eerste keus. En hij past in je portemonnee

(de foto komt van de Rijksoverheid Zelf!)

Overig nieuws

Motoplus als app?

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op het icoontje onderaan en klik daarna op Zet in beginscherm.

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op de drie bolletjes rechtsbovenin

en klik daarna op Toevoegen aan startscherm.