Nieuws

We gaan voor plestik

Vanaf 2014 ontvang je bij de aanschaf van een nieuwe of gebruikte motor, auto of een ander motorvoertuig niet langer een papieren kentekenbewijs. In plaats daarvan ontvang je een hard plastic exemplaar op handzaam creditcardformaat.

Hoe ziet dat er precies uit en wat verandert er voor jou als consument?

Allereerst ontvang je je kentekenbewijs niet langer uit handen van de dealer, maar vind je deze op de eerstvolgende bezorgdag na de tenaamstelling in je brievenbus. In de tussentijd hoef je de card niet aan de politie te kunnen tonen, want zij kunnen online de actuele gegevens checken in het kentekenregister van de RDW.

Geen overschrijvingsbewijs

Verder is het overschrijvingsbewijs voltooid verleden tijd, want deze wordt afgeschaft. In plaats daarvan komt er een 9-cijferige code. Het eerste deel van de code (4 cijfers) wordt bij de tenaamstelling verstrekt, het tweede deel (5 cijfers) zit bij  het kentekenbewijs dat je wordt toegestuurd. De code is nodig bij het overschrijven, maar ook bijvoorbeeld bij schorsen of uitvoer.

Verdwijnt de kentekencard per 2014 direct? Nee, want gebruikte voertuigen krijgen pas een kentekencard als ze van eigenaar wisselen. Dat betekent dat je, naar verwachting van de RDW, nog vijf jaar lang ook papieren kentekenbewijzen kunt tegenkomen. Hoe de laatste papieren kentekenbewijzen uit de roulatie gaan, wordt later bepaald. Bezitters van oldtimers mogen hun papieren of linnen documenten behouden. Zij krijgen er een kentekencard plus tenaamstellingscode naast, die ze nodig hebben bij formele handelingen.

Waarom verdwijnt het papieren kentekenbewijs?

Het postkantoor was een gangbare plek om een kenteken op naam te zetten of over te schrijven. Toen deze locaties verdwenen, was dat het teken voor de overheid om de overheidsdiensten eens lekker verder te digitaliseren en gebruiksvriendelijker te maken. De overheid heeft veel ervaring met dat soort dingen.

Bovendien wilde men voertuigcriminaliteit tegengaan en het kentekenbewijs beter beveiligen. Een kentekencard diecentraal wordt aangemaakt en uitgegeven was de eerste keus. En zo heb je er weer een plestikje bij in je knip.

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Superdikke naked van BMW komt er

Superdikke naked van BMW komt er

27 mei, 2024

Wat vandaag nog een concept is bij BMW, is morgen vaak realiteit. Dus deze R20 conceptfiets kan zo maar eens een ...

Overig nieuws