Nieuws

We gaan er bijna niets van merken: Benzine temperatuurcorrectie

Benzine temperatuurcorrectie. alleen al de ‘temperatuurcorrectie’ is goud waard bij scrabble. En natuurlijk gaat het weer over ‘goud. over geld. En over benzine.

Door temperatuurverschillen kunnen pomphouders jaarlijks duizenden euro’s aan omzet mislopen. Brandstof zet uit bij warmte en krimpt bij kou.

Als een brandstof in de tank van een tankstation wordt gestort, gaat het product na verloop van tijd afkoelen tot de temperatuur van de tank. De gemiddelde temperatuur in de opslagtanks van een tankstations is ongeveer twaalf graden. Terwijl brandstof vaak een stuk warmer wordt geleverd.

 

 

Dit zou er voor kunnen zorgen dat een pomphouder van bijvoorbeeld de tienduizend liter die hij inkoopt, er maar 9.970 overhoudt om te verkopen. De dertig liter verliest hij doordat de brandstof krimpt bij een lagere temperatuur.

 

Tokheim, producent van onder meer brandstofpompen, heeft becijferd dat een gemiddelde tankstation-ondernemer jaarlijks 8.500 liter kwijtraakt door krimpende producten. ”Met de huidige prijzen kan dit oplopen tot een verlies van duizenden euro’s”, zegt Somers.

 

 

Door gebruik te maken van een temperatuursensor in de meter wordt de hoeveelheid brandstof gecorrigeerd en kan dit probleem worden opgelost. De meter meet de temperatuur van de brandstof op het moment dat de klant tankt en past de af te leveren hoeveelheid aan. De mate van krimp en uitzetting verschilt weliswaar per soort brandstof, maar ook daar wordt rekening mee gehouden.

 

bron: TANKpro

Overig nieuws

Motoplus als app?

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op het icoontje onderaan en klik daarna op Zet in beginscherm.

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op de drie bolletjes rechtsbovenin

en klik daarna op Toevoegen aan startscherm.