Warmdraaien

‘Vooral de motorrijder wordt in de media op zijn verantwoordelijkheid gewezen’

Het eerste weekend na de Paasdagen was wat het weer betreft het lekkerste motorweekend tot nu toe. Een heerlijk zonnetje en een temperatuur, die hier en daar al aangenaam de twintig graden aantikte. Kijk, daar doen we het voor!

En dat hebben ze ook gemerkt bij de motorzaken in het land, waar je na de winter en een kwakkelende seizoenstart eindelijk weer eens over de koppen kon lopen. Het seizoen is met een echt goed lenteweekend dus definitief op gang gekomen!

Niet gereden
Vanaf deze plek moet ik zelf meteen even op de biechtstoel plaatsnemen, want dat bewuste weekend zat ik zelf niet op de motor. Ik heb tijdens die zonnige dagen wel flink wat ‘knee downs’ gemaakt, maar dan op de keukenvloer om de oude tegels in het kader van een verbouwing weg te tikken. Dat klusje zorgde er indirect dan weer wel voor dat ik ’s avonds in enigszins uitgebluste staat op de bank de bizarre MotoGP-race op het Argentijnse Termas de Río Hondo van begin tot eind heb gezien. Eerst de bandenperikelen op de grid met een eenzame Jack Miller, die met slicks wel de goede bandenkeuze had gemaakt, terwijl alle andere coureurs hun machine met regenbanden in allerijl in de pitstraat omruilden voor de tweede fiets met slicks. Maar waar moesten die starten?

POSITIEF AAN DAT WEEKEND WAS EEN DAG LATER OOK HET NAGENOEG UITBLIJVEN VAN VERVELENDE BERICHTEN IN DE MEDIA OVER ONGELUKKEN MET MOTORRIJDERS

Officieel vanuit de pits. Dat werd echter te gevaarlijk bevonden, waarop besloten werd om alle ‘wisselaars’ een meter of vijftig achter Miller op de grid op te stellen, wat voor nogal bevreemdende tv-beelden zorgde. Vervolgens was er het gehannes van Marc Marquez met zijn afgeslagen Honda op de grid. De Spanjaard wist zijn machine toch weer aan de praat te krijgen, reed terug naar zijn startplek, maar moest uiteindelijk voor deze actie na een paar ronden binnenkomen voor ‘ride through penalty’. De verwoede inhaalrace die de wereldkampioen vervolgens inzette en waarbij hij diverse coureurs toucheerde en uiteindelijk én uitgerekend Valentino Rossi van zijn motor reed, zal de gemoederen nog wel even bezighouden, want de oude vete tussen de Spanjaard en de Italiaan kwam onmiddellijk weer bovendrijven. Onderhoudend was het in ieder geval wel!

jeroen hidding

Jeroen Hidding, Adjunct-hoofdredacteur MotoPlus

Verantwoordelijkheid
Dat zullen ongetwijfeld ook de vele toerritjes zijn geweest, die tijdens dat weekend door het hele land zijn gemaakt. Positief aan dat weekend was een dag later ook het nagenoeg uitblijven van vervelende berichten in de media over ongelukken met motorrijders. En dat in hetzelfde weekend waarin door diezelfde media breed werd uitgepakt met artikelen, waarin werd gewezen op het doorgaans grote aantal motorongelukken in de eerste mooie weekends van april. Artikelen waarin mijns inziens trouwens vooral de motorrijder op zijn verantwoordelijkheid werd gewezen en de niet oplettende automobilist – toch vaak de grootste veroorzaker van ongelukken met motorrijders – er weer eens genadig vanaf kwam.

Maar goed, gelukkig waren de meeste motorrijders in dat weekend zelf al alert genoeg en laten we vooral hopen dat alle weggebruikers dat voortaan zijn, zodat brokken zo veel mogelijk kunnen worden voorkomen. Mocht je trouwens nog wat inspiratie zoeken voor een lekker toerritje in het weekend: met ingang van deze MotoPlus schotelen we je de komende maanden weer een flink aantal Roadbook-tours in eigen land voor. Routes die allemaal hier te downloaden zijn en je vaak weer versteld doen staan hoe fascinerend toeren in eigen land kan zijn.

Alvast veel stuurplezier!

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Overig nieuws