Warmdraaien

Motorrijden is even de interne accu weer helemaal opladen

Met deze MotoPlus 15 – die tegelijk verschijnt met ons offroadmagazine Noppennieuws nr. 4 – breekt voor de redactie de zomervakantie aan. Laten we hopen dat deze vakantie ook meteen het keerpunt is van alle corona-gedoe.

Helaas zijn de signalen rond het virus de laatste weken toch weer bedenkelijk, hopelijk steekt het niet opnieuw de kop op, want wie snakt er niet naar een lekkere vakantie zonder afstand houden, zonder angst voor dichte grenzen, zonder mondkapjes en zonder tafeltjes op een terras vooraf te moeten bespreken. En wat te denken van de sport: ik schrijf deze column als de vrije training van de eerste GP in Jerez net is begonnen. Hopelijk zien we eindelijk weer een lekkere race!

De liefhebbers hebben wat dat betreft weer iets om naar uit te kijken, met nog dertien geplande MotoGP’s t/m 15 november! Het wordt voor de sportliefhebbers sowieso een druk najaar met al die inhaal-GP’s, want ook voor onze motorcross-toppers Jeffrey Herlings en Glenn Coldenhoff gaat het MXGP-seizoen begin augustus van start. Ook voor hen is er een alternatieve kalender opgesteld met nog veertien GP’s in goed drie maanden, met daarbij twee ‘triple-GP’s’: in Letland en in België wordt er gecrost op zondag, woensdag en zondag, en dat zijn ook nog eens de zwaarst denkbare zandcircuits, waar juist de Nederlandse rijders in het voordeel zijn. Het wordt een aanslag op mens en machine, maar wie weet krijgen we opnieuw een Nederlandse motocross-wereldkampioen.

De toerrijders kunnen de komende weken hun machine ook weer eens lekker de sporen geven, onze motorhobby is immers perfect corona-bestendig. Neem wel even een mondkapje (of zo’n handige MotoPlus-col) mee voor als je in het buitenland moet tanken! Zelf heb ik mijn eerste ritje er alweer opzitten: toen in juni de grenzen van Zwitserland en Oostenrijk open gingen, zat ik de volgende ochtend al om 5 uur op de motor. Ik moest op pad en kon gewoon niet langer wachten. Bovendien is er ook niets mooiers dan op de motor de zon op te zien komen!

In dat eerste echte ritje van dit jaar heb ik de BMW F900XR flink de sporen gegeven: om twee uur ’s middags zat ik al op een zonnig Italiaans terras aan een echte spaghetti carbonara. Die had ik verdiend vond ik zelf, na 868 kilometer in 8.17 uur, plus 33 minuten pauze, verdeeld over drie tankstops. Tja, dat vind ik leuk op zijn tijd, elke gek z’n gebrek…

Waar de BMW S1000XR een machine is die constant het mes tussen de tanden heeft, is deze F900XR – met twee cilinders en 100 cc minder – van een totaal andere orde. Maar door zijn gematigde karakter legt hij wel een bijna Nederlandse zuinigheid aan de dag, zodat je ook op de snelweg vrijwel altijd verder komt dan 20 kilometer op een liter. En gekoppeld aan een perfecte range-meter blijkt die praktisch ingestelde 900XR dus toch een heuse kilometervreter: één keer kon ik langs de Duitse snelweg zelfs 15,5 liter tanken in de volgens fabrieksopgave 15,5 liter grote tank! Dan wordt het opeens wel heel enerverend in het zadel, kan ik je melden… Het leven in het zadel van die 900XR is dus helemaal zo slecht nog niet, bedacht ik me daar op dat Italiaanse terras.

Goede motorfietsen ga je pas echt waarderen als je er écht mee op pad gaat en mooie reizen of toertochten maakt. En ik hoop dat alle MotoPlus-lezers de komende tijd ook op pad gaan om te genieten van de mooiste hobby ter wereld: motorrijden. Gewoon lekker onderweg zijn, alleen of met je vertrouwde duo achterop. Genieten van de natuur, het hooi in de weilanden ruiken en voor wie het iets verderop en hogerop zoekt: de frisse berglucht door je lijf voelen stromen. Dat is je eigen accu weer even helemaal opladen op een geweldig leuke manier. En mocht je daarbij een goudkleurige BMW F900XR tegenkomen met een glimlachende rijder in het zadel: grote kans dat ik dat ben, want ik loop ook alweer te broeden op een tripje. Mocht ik jullie niet tegenkomen: tot vrijdag 21 augustus, als MotoPlus 16 verschijnt. Prettige vakantie!

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 49,50

Overig nieuws

Motoplus als app?

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op het ios icon icoontje onderaan en klik daarna op Zet in beginscherm.

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op de drie bolletjes rechtsbovenin
Motoplus app
en klik daarna op Toevoegen aan startscherm.