Warmdraaien

Laten we proberen om elkaar in 2019 iets meer te gunnen

De kerstboom ruikt nog fris en is nog niet in de rui, een mooi moment voor wat overdenkingen. Want het zijn slechte tijden voor ons petrolheads, zeker als je zoals ik ook nog van grote stukken vlees houdt. Gelukkig rook ik niet, dat zorgt weer voor bonuspunten, maar die verspeel ik weer omdat ik af en toe met de nodige lustgevoelens op een motor door het bos of over een dijkweggetje rij. De mensen vinden dat prachtig: zelfs als ik ze helemaal niet ken staan ze soms te zwaaien. Met gebalde vuisten…

Tja, vrede op aarde is anno december 2018 ver te zoeken, net als het leven en laten leven. Liberaal als ik ben mag iedereen van mij gaan voor zijn eigen geneugten, als je mij die vrijheid tenminste ook gunt.

Of je nu in je blote reet op een roze boot door Amsterdam wilt varen of lekker met je motor over een dijk wilt rijden… Laten we proberen om elkaar in 2019 iets meer vrijheid te gunnen en niet overal aanstoot aan te nemen. In dat kader zou het mooi zijn als op alle forums en social media een automatische ‘overdenkings-time-out’ zou komen: pas 24 uur nadat je een bericht post gaat het echt online.

Eens zien of iedereen een etmaal later nog steeds zo ongenuanceerd en achterlijk reageert als ze er toch even over na hebben kunnen denken.

Kolencentrale
Als motorrijders – en dus benzineverbruikers – krijgen we regelmatig de zwarte piet toegespeeld, zeker door elektrofreaks. Die dan gemakshalve vergeten dat hun elektrische voertuig ook gewoon op kolen rijdt, want om hun accu weer vol te krijgen staat er buiten ons directe zicht een heel eind verderop meestal een ordinaire kolencentrale te loeien, aangezien al die windmolens en zonnepanelen nog steeds maar 10% van de stroomvoorziening voor hun rekening nemen.

Ik ben absoluut gecharmeerd van de stille en verpletterende power, om nog maar te zwijgen van de sublieme afregeling van het vermogen van elektrovoertuigen, maar waarom bij die dingen standaard altijd een roze bril wordt meegeleverd, is mij een raadsel…

Kim en Kanye
In die hele discussie is een totaal ander geluid soms ook weer goed om iedereen weer met beide voeten op aarde te krijgen. Zoals het bericht over reality-sterren Kayne West en Kim Kardashian, die schijt hebbend aan alles – en vooral aan het milieu – onlangs met een paar personeelsleden in een super-de-luxe VIP-747 Boeing de wereld over vlogen. Normaal kun je die enorme milieubelasting nog met een man of 400 delen, maar dat zat er nu dus niet in.

Kim liet nog wel aan haar honderden miljoenen volgers op social media weten dat zij er zelf echt niets aan kon doen, want ‘Kayne-sponsor Adidas had deze vlucht geregeld’ (sic). Als je bedenkt dat een normale vlucht naar Bali met een vol vliegtuig per persoon al even milieuvervuilend is als vijf jaar lang 10.000 kilometer per jaar motorrijden, dan hoeven u en ik ons in dit leven dus eigenlijk geen zorgen meer te maken over onze vermeende uitstoot. Rekening houden met het milieu is prima – en zelfs zeer aan te raden – maar laten we trouwens ook ophouden te denken dat we vanuit dit nietige Nederland de wereld kunnen gaan redden.

Ik wens wat dat betreft iedereen voor 2019 vooral ook veel realisme! En dat is een mooie afsluiter van het jaar.

Henny Kroeze

Henny Kroeze op de steile wand. Foto: Richard Mulder

De volgende MotoPlus verschijnt op vrijdag 11 januari 2019; dan gaan we er weer een jaar vol tegenaan met het snelste motornieuws, de beste testen, de meest inspirerende reisverhalen en diepgaande reportages. Als uitsmijter nog een laatste tip voor de komende feestdagen: tussen kerst en Nieuwjaar wordt in het Huygenspark in Den Haag het zogenaamde Carnivale-festival gehouden en hier treedt onze motorheld Henny Kroeze voor de allerlaatste keer op met zijn fameuze ‘Wall of Death’ steile wand.

De 66-jarige Henny is tienvoudig Nederlands Kampioen Speedway, verdiende de kost als prof in Engeland en is ook de enige Nederlander die tot twee keer toe ooit de finale van het WK Speedway haalde. Maar de meeste motorrijders kennen hem natuurlijk vooral van zijn Steile Wand-show waarmee hij jarenlang onder meer op de Motorbeurs in Utrecht stond. Hij is eind dit jaar dus voor de laatste keer te zien daar in Den Haag.

Pas als iets stopt, realiseer je je vaak hoe bijzonder het was en ga je het missen!

– Eric Bulsink,
  Hoofdredacteur MotoPlus

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 49,50

Overig nieuws

Motoplus als app?

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op het ios icon icoontje onderaan en klik daarna op Zet in beginscherm.

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op de drie bolletjes rechtsbovenin
Motoplus app
en klik daarna op Toevoegen aan startscherm.