Nieuws

Warmdraaien 8/2009

Het waren ‘15 seconds of fame’, meer zat er niet in. En helaas kreeg Nederland het niet of nauwelijks te zien. Enerzijds bleek de Afghanistan-conferentie in Den Haag veel belangrijker, anderzijds verontschuldigde de ANP-fotograaf zich de volgende dag dat zijn opdracht was mislukt en hij geen goede foto’s had. Ach, kan gebeuren. Wie werkt maakt fouten en het is tegenwoordig al prijzenswaardig als je daar voor uit durft te komen…

Ik heb het over de officiële opening van de Autorai. En aangezien op die Autorai dit jaar ook motorfietsen vertegenwoordigd waren, leek het de organisatie een leuk idee om Minister-president Balkenende en verkeersminister Eurlings het podium op te laten escorteren door vijf motorrijders. En ondergetekende was dus één van die vijf. Op maandagavond moest er al geoefend worden met een ‘nep-minister’ en minutieus bepaald worden wie waar moest rijden en waarom.

Of we er dinsdag wel stipt om 18.00 uur waren, want we moesten exact om 19 uur 36 en 30 seconden op… Ik met een Aprilia Mana, in goed gezelschap van rijders op een Ducati 1098, een H-D XR1200, een Yamaha Vmax en een Suzuki Burgman 650. Achteraf was de openingsshow om 19.36,30 nog niet eens begonnen…
Achter de coulissen kwamen Balkenende en Eurlings rond 19.00 uur binnen. Ontspannen pratend en lachend, vergezeld van stoere mannen in donkere pakken. Eigenlijk hadden ze beiden alleen maar oog voor de elektrische Lotus waarin ze zouden opkomen en al snel zaten ze er samen in en reden na een korte instructies onbedaarlijk rondjes in de halflege hal. Balkenende spaarde de Lotus niet en zette hem zowaar dwars bij het insturen, tussen een Rolls Royce van een half miljoen en een dure Corvette door! Dan ga je zo’n man toch ineens heel anders bekijken… Ik kreeg het idee dat dit voor hun beiden het allerleukste moment van de hele opening was.

Maar afijn, een uur later dan gepland sukkelden wij stapvoets achter de beschaafd rijdende Balkenende het podium op en vijftien tellen later werden we bedankt door presentatrice Hanneke Groenteman en konden we de aftocht blazen. Een ervaring rijker en een illusie armer tufte ik die avond huiswaarts op m’n V-Strom.

Hetzelfde lot onderging Arie Molenaar Motors uit IJsselstein. Zij werden benaderd door een actualiteitenprogramma op tv. Met het voorjaar in aantocht wilden zij eens aandacht aan motorrijden en motorfietsen schenken. Natuurlijk wilde die dealer daar wel aan meewerken, wie wil het motorrijden nu niet bij een groot publiek onder de aandacht brengen? Na de opnames en de interviews bleef het echter lange tijd stil, dus informeerde Arie hoe het zat met het tv-item. Was het soms uitgesteld?
“Ja inderdaad, maar om eerlijk te zeggen is het zelfs helemaal van de baan en gaan we er geen zendtijd aan besteden. De reden daarvan? Eigenlijk was het motorverhaal gewoon veel te positief. De verkopen blijven redelijk op nivo en de belangstelling voor het motorrijden neemt zeker niet af. En dat plaatje past niet in het algemene beeld van nu, met die financiële crisis,” aldus de tv-redactrice. Tja, de algemene media, met de tv voorop, wil ons blijkbaar erg graag nog dieper de put in te praten en heeft dus zelfs geen oog meer voor positieve geluiden!

Eric Bulsink
Hoofdredacteur MotoPlus

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Overig nieuws