Nieuws

Warmdraaien 8 – 2016

Vorige week was voor ons een week van uitersten. Precies twee weken geleden verschenen er drie bladen van onze hand: MotoPlus 7, MotoPlus XL 2 en Noppennieuws 2. Dat betekende dus veel stress en een behoorlijke aanslag op de vrije tijd, dus ik was blij dat ik meteen aansluitend een paar dagen mocht ‘buiten spelen’ in Noord-Spanje. De aimabele Rotterdammer Marcel Davids organiseert daar vanuit zijn vakantiehuis in Lloret de Mar avontuurlijke offroad-trips (zie ook: www.md-enduro.nl). Hij heeft er naast zeven gloednieuwe KTM offroad-motoren ook alle motorkleding voorradig, zodat ik lekker ‘light’ naar Girona kon vliegen voor vier dagen rijden in de uitlopers van de Pyreneeën. Dus op woensdagochtend om acht uur ’s ochtends in Eindhoven in het vliegtuig stappen en al om 11.00 uur in vol ornaat met een klein groepje op KTM 350EXC’s de bergen in, met Marcel als gids.

De Costa Brava mag bij het grote publiek vooral bekend zijn om de vakantie vierende, feestende en véél alcohol drinkende Nederlandse en Engelse jeugd; zodra je vijf kilometer bij die kust vandaan bent, kom je in een groen en ruig berglandschap met honderden kilometers aan onverharde paden. Ideaal voor een offroad-vakantie. Ook liggen er hier heel veel crossbanen, dus veel toprijders in motorcross, enduro, trial en rally wonen of overwinteren hier met al deze trainingsfaciliteiten om de hoek.

Voor mijzelf was het weer even wennen, want het offroad-rijden stond de laatste jaren op een laag pitje. Maar net als fietsen verleer je het niet, al bleek het wel een zware aanslag op m’n (inderdaad, matige) conditie. De eerste paar avonden had ik bij het late avondeten nog amper genoeg kracht in m’n handen en armen om de steak aan te snijden. Maar wat een heerlijk gevoel na zo’n drukke periode; gewoon voor 200% bezig zijn met motorrijden en alle zakelijke beslommeringen vergeten. Na drie dagen het gevoel hebben dat je al twee weken van huis bent en niet wordt geleefd door je mailbox of outlook-agenda. Ik geef meteen toe: ik was zelf bijna vergeten hoe leuk en ontspannen motorrijden kan zijn; het is en blijft de ultieme ontsnapping aan de dagelijkse sleur en drukte.

Toch werd ik keihard uit die droomwereld weggerukt, toen ik daar in Spanje het bericht kreeg dat onze vaste Noppennieuws-medewerker Derk Jan Wolsink op 58-jarige leeftijd was overleden. Derk Jan was een zeer markant figuur in de crosswereld; hij had een ongelooflijke kennis van zaken, kende werkelijk iedereen en iedereen kende Derk Jan. Als echte levensgenieter reisde hij al sinds de beginjaren tachtig de hele wereld af om verslag te doen van honderden WK’s, GP’s, EK’s en NK’s. Sinds enige tijd woonde hij weer in het Achterhoekse Vorden, maar hij kreeg te maken met de longziekte COPD. Voor Noppennieuws en voor mij persoonlijk was Derk Jan de laatste jaren een grote inspiratiebron én een wandelende encyclopedie. In verband met zijn benauwdheid werd hij rond Pasen opgenomen in het ziekenhuis, waar hij op zaterdagmiddag 2 april op veel te jonge leeftijd vredig is ingeslapen. ’De tank was leeg’, liet zijn familie boven de rouwkaart zetten…

Kort nadat wij in kleine kring afscheid hadden genomen van Derk Jan, moest ik de knop weer omzetten om Jaco Gelderblom uit Amersfoort te bellen met de verheugende mededeling dat hij de winnaar was geworden van een gloednieuwe Suzuki SV650! Jaco had rond de jaarwisseling een stem uitgebracht in onze Motor van het Jaar-verkiezing en hij werd uit bijna 5.000 stemmers geloot. Jaco heeft ook nog drie motorrijdende zonen, waarvan de jongste binnenkort moet afrijden voor zijn rijbewijs. De SV650 lijkt dus heel goed terecht te komen. Van harte gefeliciteerd familie Gelderblom!

En ook KTM van harte gefeliciteerd: de lezers van MotoPlus kozen de nieuwe 1290 Super Duke GT namelijk tot Motor van het Jaar 2016!

Eric Bulsink, hoofdredacteur MotoPlus

 

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Overig nieuws

Motoplus als app?

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op het ios icon icoontje onderaan en klik daarna op Zet in beginscherm.

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op de drie bolletjes rechtsbovenin
Motoplus app
en klik daarna op Toevoegen aan startscherm.