Nieuws

Warmdraaien 6 – 2016

Er gaat niets boven Groningen, zo luidt het gezegde. Maar na vorige week vrijdag weet ik dat het piepkleine Midwolda er eigenlijk niets voor onder doet. Het ligt tussen Groningen en de Duitse grens. Zelfs als je in de supercentrale Acherhoek woont, is dat best een eindje rijden: 210 kilometer volgens m’n TomTom Rider…. Hoewel het die nacht nog had gevroren, weerhield de kou en de afstand me er vorige week geleden niet van om het been over de nieuwe Honda NC750X te slaan om naar Midwolda te rijden voor een reportage voor ons zusterblad Noppennieuws. Voor m’n gevoel was het voor het eerst in maanden dat het zonnetje weer uitnodigend scheen; na weken vol regen leek het voorjaar los te barsten! Precies op tijd, want over ruim één week begint het toerseizoen met de vele paastoertochten.

Voor de redactie was het de afgelopen weken hoogtij. In MotoPlus 5 publiceerden we al drie eerste testen en dat wordt in dit nummer nog eens dunnetjes over gedaan met de eerste impressies van die Honda NC750X, de nieuwe Suzuki SV650, de Ducati Hypermotard 939 en de KTM 1290 Super Duke GT. Verder vergelijken we in deze uitgave van MotoPlus de KTM Duke 690 met de Yamaha MT-07 en als toetje toerden we langs de boorden van het IJsselmeer met drie zeer verschillende Kawasaki’s, allemaal gebouwd rond hetzelfde 1000 cc viercilinderhart.

Onze redactionele drukte is een mooie voorbode van het nieuwe motorseizoen. Rond de Motorbeurs in Utrecht zorgden de echte diehards al dat de motorparkeerplaats boordevol raakte, maar de komende weken zal ook de rest de motor weer van stal halen en vol spanning voor het eerst dit seizoen op het startknopje duwen. Kleine tip: maak je motor eerst even aan het lopen voordat je in vol ornaat en met de helm op tot ontdekking komt dat jouw spanning groter is dan die van je motoraccu. Zeker als een accu niet regelmatig aan een druppellader heeft gestaan, kan het een teleurstellend moment opleveren.

Maar ook als de accu de winter goed heeft overleefd, is dat geen garantie; ik ben zelf vorige week zaterdag een ochtend bezig geweest met de reanimatie van een zestien jaar oude XT600E, die binnenkort dienst moet gaan doen als studentenmotor nu de OV-jaarkaart van mijn zoon in de nadagen van zijn studie is komen te vervallen. Blijkbaar was de benzine in de carburateur zo verouderd en vervuild, dat de motor geen enkel teken van leven meer wilde geven. Pas nadat ik de vlotterbak had geleegd en ook even flink door had laten stromen met frisse benzine, sloeg de éénpitter aan. Gelukkig hoefde ik niet de complete carburateur te demonteren en kon ik hem zo aan de praat krijgen, maar voor de volgende winter ga ik toch maar een busje brandstofverbeteraar of conserveringsmiddel in de tank gooien, want dit was op het nippertje. Mooi is dat: in het voorjaar weet je precies wat je volgend najaar gaat doen om de problemen voor te zijn. En jammer genoeg ben je dat in de herfst na een zorgeloze motorzomer allang weer vergeten….

Wat ik niet ben vergeten, is om de banden even op te pompen. Ik vond de XT ook al zo zwaar duwen, de garage uit. Bleek dat er voor en achter minder dan 1 bar luchtdruk in zat. Nu hoeven bandjes van zo’n oude offroad niet zo knalhard als de radiaalbanden op onze moderne super-de-luxe pk-reuzen, maar met een bar meer voelde de XT opeens weer vlinderlicht aan. Dus iedereen die de motor ook weer van stal haalt: eerst even de banden oppompen!

Neem het eerste ritje ook even de tijd om rustig uit de winterslaap wakker te worden. Voor sommigen is het al bijna een half jaar geleden en da’s altijd weer even wennen. Sta er bovendien bij stil dat ook de automobilist weer moet wennen aan het fenomeen motorrijders. Zelfs als hij niet met zijn telefoon bezig is, ziet hij je waarschijnlijk toch over het hoofd. Mijn advies dus: kalmpjes aan beginnen en vertrouw de eerste weken alleen jezelf!

Eric Bulsink, hoofdredacteur MotoPlus

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Precies vier dagen te koop

Precies vier dagen te koop

19 april, 2024

Vespa viert het 140-jarig bestaan op passende wijze. Het bouwt niet alleen een exclusieve scooter (maximaal 140), ...

Overig nieuws