Nieuws

Warmdraaien 23 – 2014

Op Facebook raakte MotoPlus betrokken bij een discussie over het bedrijf ikwilvanmijnmotorfietsaf.nl, die sinds kort adverteren in ons blad. Omdat iemand het bod van dat bedrijf op zijn motor veel te laag vond en bovendien van mening was dat hij niet netjes te woord was gestaan aan de telefoon, reageerde onze abonnee Rob Verdonk via Facebook met een oproep om dus maar massaal het abonnement op MotoPlus op te zeggen, ‘want er zijn genoeg andere motorblaadjes’…

Normaal reageer ik niet op berichten die op internet of Facebook over ons verschijnen – daar zou ik meer dan een dagtaak aan hebben – maar af en toe moet je toch even tijd nemen om dit soort nonsens te weerleggen. Ik heb inmiddels persoonlijk contact gezocht met Rob, maar het leek me goed de situatie hier ook even uit te leggen, want oproepen om het abonnement op te zeggen omdat een advertentie – waar wij als MotoPlus helemaal buiten staan – je niet aanstaat, dat lijkt me wat ver gaan. Dat is de boodschapper van het nieuws vermoorden omdat het nieuws je niet bevalt.

We hebben geen enkele reden om ikwilvanmijnmotorfietsaf.nl te weigeren als adverteerder. Sterker nog: indien een advertentie niet kwetsend, seksistisch of discriminerend is, kunnen we die volgens de Europese regels niet eens weigeren. En dat willen we trouwens ook absoluut niet, want naast dat al deze advertenties in mijn ogen een toegevoegde waarde hebben voor de inhoud ons blad, zorgen zij er ook voor dat MotoPlus met afstand het goedkoopste motorblad van Nederland is. Mede daardoor weten wij op dit moment als enige motorblad te groeien in oplage.

Er zijn zoals Rob oppert inderdaad ‘genoeg andere motorblaadjes’, maar hij vergeet er dan wel bij te zeggen dat die allemaal veel duurder zijn (met abonnementen die in plaats van onze 72 euro bijvoorbeeld tot wel €139,- kosten voor 24 nummers). En dan hebben we het nog niet eens over de kwaliteit van onze diepgaande (product-)testen en onze foto’s. Maar we leven gelukkig in een vrij land, dus het is iedereen ook toegestaan om zo’n keuze te maken.

Dat het adverteren in MotoPlus trouwens werkt, blijkt wel uit het feit hoe dit hele verhaal begon: naar aanleiding van deze advertentie meldde zich dus iemand die inderdaad graag van zijn motor af wil…

Wat betreft de kritiek op ikwilvanmijnmotorfietsaf.nl: dit is geen traditionele motorhandelaar of een motorliefhebber met een hele grote schuur en teveel geld, maar een bedrijf dat een koper en een verkoper binnen één dag probeert te koppelen. Als jij om welke reden dan ook dus snel van je motorfiets af wilt, dan gaan zij in hun uitgebreide netwerk op zoek naar één van de 800 aangesloten RDW-erkende bedrijven die de motor per direct van jou zou willen overnemen.

Nu moet je natuurlijk wel heel erg naïef zijn om te denken dat je op zo’n moment à la minute de echte marktwaarde in harde euro’s terugkrijgt voor jouw motor. De geboden prijs zal onder die reguliere marktwaarde liggen. Het bedrijf dat jouw motor koopt wil er immers ook aan kunnen verdienen, net zoals ikwilvanmijnmotorfietsaf.nl. Dat lijkt me allemaal niet meer dan logisch. Vergelijk het maar met die tv-programma’s over de pawnshops en pandjeshuizen.

Aangezien er sinds 2006 op deze manier al meer dan 100.000 motoren zijn verkocht, is het bod voor veel mensen die echt snel van hun motor af willen blijkbaar aanvaardbaar. Bovendien kun je zo’n bod accepteren, maar natuurlijk ook gewoon weigeren als het in jouw ogen te laag is. Dat zij jou dan alsnog telefonisch proberen over te halen om in te gaan op hun voorstel, lijkt me niet meer dan logisch. Ach, je kunt de motorfiets altijd nog in de tuin zetten met een ‘te koop’ bordje erop…

Eric Bulsink, hoofdredacteur MotoPlus

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Overig nieuws

Motoplus als app?

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op het ios icon icoontje onderaan en klik daarna op Zet in beginscherm.

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op de drie bolletjes rechtsbovenin
Motoplus app
en klik daarna op Toevoegen aan startscherm.