Nieuws

Warmdraaien 15/2011

Aan de vooravond van onze vakantiestop – de MotoPlus-redactie gaat twee weken dicht en het volgende nummer verschijnt derhalve pas op 25 augustus – bedenk ik me dat het voor mij persoonlijk een memorabel moment is. Negentien jaar geleden reden mijn vrouw en ik op een Honda Pan European en een Suzuki VX800 in onze zomervakantie door Scandinavië. Via motorvrienden in Denemarken en Zweden belanden we uiteindelijk in Finland. Gewoon met af en toe de landkaart erbij op een picknickbank in de berm de route uitstippelen en puntsgewijs opschrijven voor bovenin de tanktas. En elkaar onderweg met een soort logische gebarentaal duidelijk proberen te maken dat het tijd was voor koffie/eten/benzine/wc of een bed voor de komende nacht. Navigatie en Bluetooth communicatie was nog niet uitvonden, maar dat was geen probleem, want ook zonder dat een ‘Tante Truus’ op het stuur je bij elk kruispunt vertelt wat te doen, reden we probleemloos duizenden kilometers.
Het werd een fantastische vakantie, waar we nog veel aan terug zouden denken. Ook al omdat we een jaar later niet meer met ons tweeën waren, maar gezinsuitbreiding voor andere vakantie-invullingen ging zorgen. Ons leven was in een andere fase aangeland. Een fase van campings met kidclubs, en van zon en strand; Niets mis mee, trouwens, maar totaal anders dan met zijn tweeën over de eindeloze wegen door gigantische bossen toeren. Alles heeft zo zijn charme.

Mijn zoons zijn inmiddels 18 en hebben zojuist het eerste examen voor de ‘bijzondere verrichtingen’ van hun A-rijbewijs gehaald. Dat kon natuurlijk niet uitblijven. En op vakantie met de ouders past ook niet meer in hun plaatje. (Hooguit op wintersport, want dan blijken ouders opeens héél erg handig bij de aanschaf van een skipas…) Kortom, we kunnen weer ons eigen plan trekken en het kan bijna geen toeval zijn dat we die draad weer oppakken in Finland. Van 8 tot en met 13 augustus wordt in de regio Kotka-Hamina tussen Helsinki en de Russische grens de internationale ISDE enduro-zesdaagse verreden. De ultieme offroad-wedstrijd voor stoere mannen (en een paar vrouwen), waarbij de Nederlandse Husaberg-fabriekscoureur Hans Vogels hoge ogen kan gaan gooien. Door die wedstrijd te volgen – als toeschouwers, laat dat duidelijk zijn – wordt het dus toch weer een soort ‘motorvakantie’ met z’n tweeën.

De VX800 eerder uit dit verhaal bracht me op iets totaal anders: onze medewerker Dolf Peeters verruilde onlangs zijn trouwe Guzzi voor zo’n Suzuki: 20 jaar oud en 38.000 km op de klok. Gezien de het jaarkilometrage van de gemiddelde motorrijder kan dat, maar het blijft bizar, dergelijke leeftijden met dergelijke lage kilometerstanden. Juist omdat dit soort lage kilometerstanden niet onmogelijk zijn, is het voor louche figuren heel verleidelijk om met tellerstanden te rommelen. Een occasion met 25.000 op de klok verkoopt immers beter dan eentje met 75.000 km. Dus wordt er vrolijk aan gesleuteld, op Marktplaats staan bijvoorbeeld ongegeneerd volop aanbieders die de tellerstand voor je willen aanpassen. Gelukkig gaat de overheid daar nu eindelijk een stokje voor steken. Na eerdere uitspraken van de rechter komt er medio 2012 een wet die het terugdraaien van tellers strafbaar maakt. En vanaf 1 januari 2012 start de RDW met de registratie van kilometerstanden van auto’s en motoren. Die standen worden dan op verschillende momenten geregistreerd (zoals bij reparatie en onderhoud, overschrijven van het kenteken of inruil bij een dealer) en vastgelegd in een centrale database. Zo wordt een historie opgebouwd en is eenvoudig te controleren of de vermelde km-stand bij verkoop wel een logische is. Hopelijk wordt de motorwereld daarmee dus verlost van een aantal charlatans die het tot dusver niet zo nauw namen met de waarheid.
Prettige vakantie!

Eric Bulsink
Hoofdredacteur MotoPlus

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

MotoMondo importeur QJMotor

MotoMondo importeur QJMotor

16 april, 2024

MotoMondo mag zich vanaf 1 mei 2024 importeur noemen van het voor de Benelux nieuwe motormerk QJMotor. QJ Motor is ...

Overig nieuws