Nieuws

Warmdraaien 14/2009

De TT zit er weer op voor een jaartje. Veel legertenten en oude caravans kunnen de stalling weer in, tot volgend jaar juni. Want de TT is voor velen niet alleen de race, maar een echt festival voor – voornamelijk – mannen onder elkaar. BNN probeerde daar zondagavond na de TT nog een beeld van te schetsen op tv, maar dat kwam absoluut niet uit de verf. Zo’n gebeuren is ook bijna niet te beschrijven of filmen, dat moet je gewoon ondergaan.

Zelf bivakkeerde ik – zij het ditmaal slechts voor één nacht – op Camping Oostra. Vanaf die camping zag ik wil Hartog in ’77 nog de TT winnen, toen de coureurs nog bij de Bedeldijk rechtsaf sloegen en deze TT-camping dus nog aan de binnenkant van het circuit lag. Inderdaad: volkomen andere tijden dus.
Op de camping zelf gaat het er met alle regeltjes en voorschriften tegenwoordig ook strak gereguleerd aan toe, met minder mensen per vierkante meter en grote brede paden tussen de tenten, caravans en campers voor de hulpdiensten. Ach, niet met elke verandering wordt het slechter; het betekent alleen wel dat je tegenwoordig al op donderdag moet komen voor een plekje op de camping dichtbij de baan.
Helaas verloor ook het verblijf op de camping dit jaar weer een beetje van zijn onschuld, omdat er een bende ‘tentensnijders’ actief waren. Een groep Polen (al stond later in de krant dat er Kroaten waren gearresteerd) sneed op de camping, waar ze zelf ook kwartier hadden gemaakt, tenten open om geld, papieren en motoruitrustingen te stelen, terwijl de kampeerders naar de trainingen zaten te kijken. Door oplettendheid van enkele achterblijvers en goed politiewerk kon de bende vrijdagavond opgerold worden. Jammer dat er altijd weer mensen zijn die misbuik maken van de situatie en daarmee het ongedwongen plezier van velen verstieren. Volgend jaar dus een beveiligingsteam op elke camping?

De politie was uiteraard op volle sterkte aanwezig op en rond de TT. En op de wegen van en naar Assen. Al in Raalte stonden de Kliko-flitskasten opgesteld langs de weg en ook rond de Afsluitdijk was de politie tot haar tanden toe bewapend met laserguns en flitscamera’s. Tja, laten we aannemen dat die 140.000 bezoekers met 70.000 voertuigen – waarvan een enorm percentage (snelle) motorfietsen – naar Assen kwamen, dan valt het met trots door de politie gepresenteerde cijfer van 2.900 snelheidsovertredingen in mijn ogen nogal mee: een procent of vier.
Hetzelfde geldt voor de enorme alcoholcontrole rond de TT: elke alcoholrijder is er absoluut één teveel, maar als je 60 mensen verbaliseert op de 12.000 controles die je uitvoert, dan praat je dus over een half procent. En van die half procent gaat het dan ook nog grotendeels over ‘the day after controle’s: volgens mij is er met de discipline van de TT-bezoekers dus niet zo heel veel mis: in Assen, rond het circuit en op de campings feesten tot je er bij neervalt, maar wel gewoon met een frisse kop weer naar huis!

Met het mooie weer, 96.000 bezoekers op zaterdag en 140.000 in totaal was de TT er weer ééntje om in te lijsten. OK, de MotoGP-race bracht niet de spanning waar we op hoopten, maar het feest om Rossi’s honderste was er niet minder om. Aan de vooravond van zijn overwinning sprak Frank Weeink exclusief met Rossi: in MotoPlus 14 lees je dus Rossi’s eigen verhaal over zijn succesvolle carrière.
Het TT-verslag zelf is trouwens niet in deze MotoPlus te lezen: dat staat al vanaf maandag 29 juni superactueel en lekker uitgebreid online. Door hier te klikken kun je het MotoPlus TT-verslag lezen.

Eric Bulsink,
Hoofdredacteur MotoPlus

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Overig nieuws