Nieuws

Warmdraaien 1 – 2018

“Jullie vieze motorrijders moeten oprotten hier!”. Heel even was ik volkomen ‘flabbergasted’ toen een passerende man in een lange waxjas me dit op hautaine wijze toebeet, terwijl ik voor de kerk in het anders zo lieflijke Bronkhorst een telefoontje pleegde. We waren er onlangs voor de fotografie van een lezerstest met BMW’s K1600B. Dit uiteraard vanwege het fotogenieke karakter van Bronkhorst en directe omgeving en ook vanwege de ligging op een flinke steenworp van onze redactie in de Achterhoek.

In een reflex drukte ik vervolgens rücksichtslos het telefoontje weg om de beste man even op zijn toch tamelijk boute uitspraak aan te spreken, welbeleefd uiteraard. Vies waren we geen van allen, ik had ’s ochtends nog gedoucht, onze motorkleding was spic en span, de BMW’s mochten er ook best wezen, we vielen niemand lastig en hoe nostalgisch de smalle klinkerweggetjes in Bronkhorst ook ogen, het is gewoon een stukje openbare weg, waarvoor ook ik als motorrijder keurig wegenbelasting betaal en dus gebruik van mag maken. Bovendien nodigt de doorgaande weg door het stadje onnadenkende idioten ook niet bepaald uit om eens lekker door te halen, dus dat kon het ook niet zijn. En we verzorgden met de fotosessie een aardig stukje gratis Bronkhorst-promotie, zo leek me.

Maar dat was allemaal niet besteed aan de-man-in-de-lange-waxjas. Dan stuurden we alleen nog maar meer ‘vieze motorrijders’ naar Bronkhorst en dat was absoluut niet de bedoeling, zo luidde zijn visie. Bovendien werd er volgens hem achter de schermen al hard gewerkt om die ‘vieze motorrijders’ voortaan definitief uit het kleine stadje te weren. Dat de lokale horeca en andere middenstanders daar wellicht niet zo blij mee zouden zijn, werd bits als nonsens afgedaan.

Dat laatste zegt ook iets over de democratische instelling van het heerschap, of beter gezegd het ontbreken er van. In 2010 is er namelijk al eens een proef geweest met het afsluiten van Bronkhorst voor auto’s en motorfietsen op zon- en feestdagen. Uit een enquête die achteraf onder de bewoners en ondernemers van het kleine stadje werd gehouden, bleek echter dat meer dan de helft van de inwoners die aan deze enquête deelnamen tegen een definitieve afsluiting was. De meeste stemmen gelden, lijkt me.

Maar blijkbaar wordt deze man dus eerder door emotie gedreven dan door feiten. Iets wat zich trouwens ook voor te lijkt doen in de zaak rond de dijkafsluiting Lingewaard, waarin de KNMV en de MAG inmiddels naar de rechter zijn gestapt. Zij zijn van mening dat de gemeente Lingewaard het besluit tot afsluiting op basis van emoties heeft genomen en niet op gegronde redenen of degelijk onderbouwd onderzoek. De rechter doet binnenkort uitspraak in deze zaak.

Afijn, na het spuien van nog wat onvriendelijkheden jegens motorrijders in het algemeen gaf ik de man vriendelijk en beleefd het advies om lekker door te wandelen, aangezien we duidelijk op een compleet andere golflengte zaten. Maar onder het weglopen kon de man het echter niet nalaten om me nog even een schop na te geven met de mededeling dat hij snoeihard met zijn auto zou remmen als ik met de motor in zijn binnenspiegel op zou duiken. Kijk aan, ook nog een serieuze doodsbedreiging als uitsmijter. Erg verleidelijk om daar met gestrekt been tegenin te gaan, maar het leek me wijzer om de eer aan mezelf te houden en me niet te verlagen tot het aso-niveau van de beste man.

En na deze onaangename ontmoeting zou het ook net even te makkelijk zijn om jullie motorrijders vanaf deze plek op te roepen om Bronkhorst voortaan te boycotten tijdens jullie ritjes. Nee, dat zou dit uiterst onbeschaafde heerschap alleen maar bevestigen in zijn volledig ongenuanceerde mening. Zet Bronkhorst dus liever massaal bovenaan je lijstje toerbestemmingen voor dit jaar en onderstreep het ongelijk van deze man door je als een visitekaartje van motorrijdend Nederland te laten zien!

Jeroen Hidding, adjunct-hoofdredacteur MotoPlus.

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 49,50

Overig nieuws

Motoplus als app?

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op het icoontje onderaan en klik daarna op Zet in beginscherm.

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op de drie bolletjes rechtsbovenin

en klik daarna op Toevoegen aan startscherm.