Nieuws

Warm hé, koel blijven op de motor

Het is (eindelijk) warm en zeker wanneer je op het heetst van de dag in een stad terecht komt en je motor ook nog eens de ventilatoren laat draaien, kan het te warm worden om geconcentreerd te blijven. Gelukkig zijn er diverse technieken, vaak ontwikkeld vanuit de medische wereld, overgenomen in de motorkleding. Verschillende kleding merken hebben zogenaamde ‘Coolingvesten’ op de markt.  Deze vesten werken op basis van 2 soorten technieken, pcm-koeling óf verdampingskoeling.

Bij de PCM koeling wordt er gebruik gemaakt van het natuurkundige principe van fase verandering.  Wanneer ze van de ene in de andere fase overgaan (bv. vast-vloeibaar) slaan ze energie op of geven die opnieuw vrij terwijl de omgevingstemperatuur constant blijft. Elk materiaal dat een instroom van energie (meestal onder de vorm van warmte) ondergaat, zal deze energie gebruiken om de faseverandering te voltooien. Pas nadien zal de temperatuur van het materiaal verder toenemen. Deze warmte wordt terug afgestaan wanneer energie aan het materiaal wordt onttrokken en het materiaal terug stolt of kristalliseert. Aangezien de temperatuur van het materiaal tijdens deze faseverandering  constant blijft kan het dienen om tijdelijke temperatuur schommelingen op te vangen.

Bij verdampingskoeling, zijn de coolvesten voorzien van een speciaal koelweefsel dat snel water opneemt en dit door verdamping langzaam afgeeft. De producten zijn snel te activeren en leveren een urenlange comfortabele verkoeling. Wel moet dit soort vesten steeds opnieuw geactiveerd worden door het water aan te vullen. Dus niet alleen benzine tanken maar ook even water tanken bij het benzinestation.

Diverse motorkledingmerken voeren dit soort vesten, maar er zijn ook kleding bedrijven die zich gespecialiseerd hebben in werkkleding en/of sportkleding, die deze vesten in hun assortiment hebben.

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Overig nieuws