Nieuws

Voorpret voor Mugello 2022

Barry Sheene won in 1976 de eerste Grand Prix op het Italiaanse Mugello met slechts 0,1 seconde voorsprong op Phil Read. Dit weekend strijkt het MotoGP-circus er voor de 36ste keer neer. Maken we ons op voor een Italiaans feestje?

Eerst nog even terug naar de eerste Grand Prix. Het was de tijd dat Suzuki de halveliter-klasse domineerde. De eerste niet-Suzuki was Waerum Borge Nielsen die zijn Yamaha als tiende over de meet stuurde. Dat de hegemonie van Suzuki al snel stopte blijkt uit een overzicht van de meeste overwinningen. Met totaal twee zeges (Kevin Schwantz scoorde in 1992 de tweede) staat Suzuki ver achter Ducati (4), Yamaha (13) en Honda (16).

Het 5.245 meter lange circuit gaat sinds de ingebruikname zo goed als ongewijzigd door het leven. Het zal even wennen voor het thuispubliek zijn dat Valentino Rossi niet langer van de partij is. Nummer 46 zegevierde vijf keer op rij tussen 2004 en 2008. Jorge Lorenzo scoorde ook vijf overwinningen tussen 2011 en 2016. De laatste keer met slechts 0.019 seconde voorsprong op Marc Marquez.

Vorig jaar won Fabio Quartararo de MotoGP, dit jaar mag hij flink wat tegenstand van Ducati rekenen. Na Danilo Petrucci’s emotionele overwinning in 2019 is het wel weer eens tijd voor een rode raket om op het hoogste schavot te staan. Blijft grote verrassing Enea Bastianini verrassen, of maakt Francesco Bagnaia zijn favorietenrol waar?

Foto’s: PSP/Lukasz Swiderek

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Eerste test: Yamaha XSR900 GP

Eerste test: Yamaha XSR900 GP

25 mei, 2024

Seks op wielen; de Yamaha XSR900 GP is niets minder. Typisch een motorfiets die je zo uit de folder koopt. Of is ...

Overig nieuws