Nieuws

Vision Zero Road geopend

Onlangs opende FEMA-president Hans Petter Strifeldt in Noorwegen de eerste zogeheten Vision Zero Motorcycle Road. De realisatie van dit stuk weg op de RV32 in de regio Telemark mag rustig als een mijlpaal voor de veiligheid van motorrijders worden gezien, zeker gezien het feit dat de motorgemeenschap lange tijd ernstige bezwaren tegen Vision Zero heeft gehad. Vision Zero is het streven van wegbeheerders naar nul doden en nul ernstig gewonden op de wegen, waarbij de nadruk in eerste instantie vooral lag op verboden en regulering en niet op het aanpassen van wegen aan alle gebruikers. Dat werd door de anti-motor-lobby dankbaar aangegrepen om een verbod op motoren te bewerkstelligen, aangezien motorrijders een verhoogd risico lopen op een ernstig (dodelijk) ongeval en dus niet voldoen aan de eisen van Vision Zero.
Maar met de realisatie van de eerste Vision Zero Motorcycle Road, een creatie van de ingenieurs Jan Petter Lyng en Bjørn R. Kirste, is die dreiging verdwenen. De ingrepen om ernstige verwondingen bij een ongeval te voorkomen, waren niet eens zo heel ingrijpend. De vangrails kregen een geleiderail, het naast de weg liggende trein werd ontdaan van obstakels, verkeersborden kregen een andere plek en zichtbelemmerende vegetatie werd weggehaald. Alles bij elkaar dus eenvoudige modificaties, waar ook automobilisten en fietsers van profiteren. Het prijskaartje voor deze 15 kilometer lange weg wordt geschat op € 630.000,-.
De Fema (Federation of European Motorcyclists’ Associations) zal zich nu gaan inzetten om deze weg onder andere Europese wegbeheerders te promoten.

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Overig nieuws