Nieuws

VIDEO: Zo werkt de adaptieve cruisecontrol en blinde hoek-detectie van KTM

 

In een video laat de Oostenrijkse motorbouwer KTM zien hoe haar nieuwe adaptieve cruisecontrol en blinde hoek-detectie werkt. Het doel achter beide systemen is de veiligheid van motorrijders te vergroten. Daarnaast biedt het systeem ook mogelijkheden voor de toekomst, laat Gerald Matschl, vice president van KTM’s R&D-afdeling, weten.

Hoe het werkt? Door gebruik te maken van een sensor op de voorzijde van motor is de adaptieve cruisecontrol in staat voertuigen te detecteren en automatisch te versneller of vertragen wanneer dat nodig is. Op die manier kan een motorrijder eenvoudig een veilige afstand tot zijn voorrijder houden. Op dit moment kan het systeem alleen een vooraf ingestelde 2 seconden-afstand behouden. Als het systeem op de markt komt moet het echter mogelijk zijn voor bestuurders om zelf een afstand in te stellen. Als het systeem ziet dat voertuigen voor de motor plotseling sterk afremmen, dan zal de adaptieve cruisecontrol automatisch remmen.

Het blinde hoek-systeem werkt ook met een sensor. Deze zit echter aan de achterzijde van de motor. Wanneer een auto of ander voertuig zich in de blinde hoek van de motorrijder bevindt, dan waarschuwt het systeem de berijder dat het niet veilig is om van baan te wisselen. Zo lichten er kleine led-lampjes in de achteruitkijkspiegel op en wordt er ook een waarschuwingssymbool op het dashboard getoond.

Het zal nog even duren voor we beide systemen op productiefietsen zien. Hoewel ze vrij compleet zijn, moeten er nog uitvoerige testen uitgevoerd worden om er zeker van te zijn dat er geen fouten meer in zitten.

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Touratech Travel Event 2024

Touratech Travel Event 2024

20 april, 2024

Bekende sprekers, internationale sterren, een grote filmpremière, gerenommeerde exposanten en tal van ...
Precies vier dagen te koop

Precies vier dagen te koop

19 april, 2024

Vespa viert het 140-jarig bestaan op passende wijze. Het bouwt niet alleen een exclusieve scooter (maximaal 140), ...

Overig nieuws