Nieuws

Video: doorzichtig tweetakt-motorblok in actie!

Bij het Poolse Chylo Racing draait alles om tweetakten. Niet alleen vanwege de tuningsmogelijkheden, maar vooral ook vanwege de techniek. Mooi voorbeeld: een Simson S 51 met een doorzichtige cilinder. Zo kun je de tweetakt-techniek in volle actie bezig zien!

Voor dit project heeft Chylo Racing een van haar lievelingsmachines gekozen: een S 51 van Simson. Deze lichte machine met een 50cc-tweetaktmotor werd in de jaren 80 in de vroegere DDR geproduceerd. Het 4 pk sterke luchtgekoelde blok liep zo’n 60 km/uur. De techniek van dit blokje is nu werkelijk transparant aangezien Chylo Racing motoronderdelen van doorzichtig kunststof heeft gemaakt. Beter gezegd: Polymethylmethacrylat (PMMA), ofwel plexiglas.

Tekst gaat verder onder de video.

 

In het vierkante hoofdblok van plexiglas zijn naast de cilinderloopbaan ook de voor een tweetakt kenmerkende overstroomkanalen geboord, gefreesd en gevijld. Bovenaan de cilinderkop bevinden zich verder een centrale winding voor de bougie en vier boringen voor de bevestiging van het carter. De metalen zuiger werd overgenomen, maar dan met O-ringen als zuigerveren. Ook de vlotterkamer is doorzichtig gemaakt, evenals het grote carterdeksel. 

Het tweetatkblok heeft ook al gedraaid, zoals op de video te zien is, maar vanwege de hitteontwikkeling waar het plexiglas on de te lijden heeft slechts kortstondig. Boven een temperatuur van 100 graden Celsius wordt plexiglas namelijk zacht en vervormbaar. Daarnaast kunnen de O-ringen snel beschadigd raken door de hitte. Maar de paar seconden volstaan om een goede indruk te krijgen van tweetakt-techniek. 

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Overig nieuws