Nieuws

Verwarmde of gekoelde motorkleding zonder draden

Motorfietsfabrikant Indian heeft patent aangevraagd op verwarmde of gekoelde motorkleding zonder draden. Die werkt dus niet met (lastige) kabels, maar met contactpunten op de motorfiets.

Verwarmde motorkleding is niet nieuw. De voeding voor de kleding bestaat altijd uit een losse batterij of een stroomdraad richting de accu. Het revolutionaire van Indians verwarmde kleding schuilt hem in twee zaken: de stroomtoevoer en het feit dat de kleding ook koelt.

In Indians plannen is geen plaats voor stroomdraad of batterij. De kleding maakt gebruik van inductie om aan de benodigde stroom te komen. Op de motorfiets zitten verschillende inductiepunten die contact maken met de kleding. Denk daarbij aan het stuur, zadel, voetsteunen of treeplanken. Die kunnen handschoenen, jassen, laarzen en broeken voorzien van stroom.

Niet alleen de stroomtoevoer is slim in Indians plannen, maar ook de kleding zelf. Sensoren in de kleding registeren zaken als de lichaamstemperatuur, rijwind en luchtvochtigheid  en passen de temperatuur indien nodig aan. Een nadeel dient zich als vanzelf aan: de volledige kledingkast moet vernieuwd worden.

Om voldoende koel- of verwarmingscapaciteit te hebben, wil Indian gebruik maken van een tweede accu op de motorfiets. Het opladen van de accu gaat eveneens op revolutionaire wijze. Indian wil ook de accu opladen met inductie. Daarvoor moet de zijstandaard op een zogenaamde inductiemat gezet te worden.

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Overig nieuws