Nieuws

Verrassing: gemeenten knokken om wegafsluiting

Wegafsluitingen in Limburg zijn voor motorrijders helaas niet nieuw. Wel nieuw is rechtszaak die de gemeente Gulpen-Wittem aanspant tegen buurgemeente Vaals vanwege zo’n wegafsluiting.

Vaals sluit – onder het mom van proef – in het weekend de Epenerbaan voor motoren. Die is beter bekend als de mooiste weg van Nederland. De proef duurt tot 1 oktober en is volgens Vaals bedoeld om de overlast te verminderen, de verkeersveiligheid te verhogen en de natuur te beschermen.

Gulpen-Wittem is volgens nieuwsportaal 1Limburg bang dat de wegafsluiting de drukte vergroot in haar eigen gemeente en sleept Vaals voor de rechter. Het moet die stap wel nemen want de gemeenteraad van Vaals heeft al aangegeven de proef niet te willen heroverwegen. Volgens Gulpen-Wittem hebben de wegafsluitingen van vorig jaar de overlast alleen verplaatst naar andere dorpen. Wanneer de rechter een besluit neemt, is nog niet bekend.

De burgemeester van Vaals, Harry Leunessen, begrijpt het besluit van Gulpen-Wittem om naar de rechter te stappen. Hij verwacht niet dat die stap verdere consequenties heeft voor de onderlinge band tussen de gemeenten. Die werkten de afgelopen jaren, samen met Eijsden-Margraten, juist veel samen om het ‘dagjesverkeer’ in de regio te spreiden.

De Motorrijdersactiegroep MAG spant zo lang het een proef betreft geen rechtszaak aan, maar gaat wel in verzet tegen de wegafsluiting door de gemeente Vaals. Op zondag 21 augustus gaat het in Limburg – op een geluidsvriendelijke manier – ageren tegen deze afsluiting. De MAG hoopt honderden motorrijders te mobiliseren.

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Overig nieuws