Nieuws

Verlaging maximum snelheid: het is bijna zover

De stikstofdiscussie je ontgaan? Dan heb je de afgelopen maanden waarschijnlijk onder een steen geleefd, óf net als vele motoren een verkwikkende winterslaap gehouden.

In het kader van het Programma Aanpak Stikstof (kortweg PAS) is onder meer bepaald dat de maximum snelheid op autosnelwegen tussen 06.00 en 19.00 uur zal worden teruggeschroefd tot 100 km/uur (daar waar dat niet al gold natuurlijk). Tussen zeven uur ’s avonds en zes uur in de ochtend mag wel gewoon de huidige maximum snelheid worden gereden. De nieuwe bebording zal tussen 12 en 16 maart aanstaande worden geplaatst, waarna de maatregel ter plaatse ingaat. Mocht het weer het plaatsen van de nieuwe borden onverhoopt niet toelaten, dan zal dit tussen 26 en 30 maart alsnog gebeuren.

Vooralsnog betreft het een spoedmaatregel, het blijft echter de vraag of het een tijdelijke of definitieve maatregel betreft. Over hoeveel effect de verlaging van de snelheid heeft, lopen de ramingen namelijk nogal uiteen. Voorstanders verwachten dat onder meer de files zullen verminderen, en daarin is de stikstofuitstoot relatief gezien het hoogst. Tegenstanders trekken dit in twijfel en zien bovendien meer in alternatieve maatregelen, als bijvoorbeeld een slooppremie voor oudere voertuigen om een schoner wagenpark te realiseren. De tijd zal het leren…

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Overig nieuws