Nieuws

Verhoeven weg bij Huskie

Frans Verhoeven en Speedbrain, die het rallyteam van BMW/Husqvarna runnen, hebben met onmiddellijke ingang hun samenwerking beëindigd. De Nederlander die in januari met een Speedbrain/BMW nog een Dakar-etappe wist te winnen zegt vooral opgelucht te zijn. “We hebben een hele nette regeling kunnen treffen en ik kan me weer richten op de Dakar van 2012”, aldus Verhoeven. Een hernieuwde samenwerking met Vectra en KTM behoort tot de mogelijkheden.

Eerder dit jaar bracht BMW alle offroadactiviteiten nog onder de naam Husqvarna onder bij Speedbrain. In april reed Verhoeven tijdens de Rally van Abu Dhabi op een ‘Husqvarna’ naar een vierde plaats. Daarna begon het te wringen bij Verhoeven, zegt hij. “Ik was enthousiast over de nieuwe ontwikkelingen, maar na die rally ging het gewoon niet meer zoals ik wilde”, vertelt de Brabander. “Ik kreeg steeds meer twijfels over het feit of Dakar nog wel tot de prioriteiten behoorde bij de BMW-groep. Het was op een gegeven moment zelfs zo erg dat wij via een dealer onderdelen moesten bestellen, omdat we ze via de fabriek niet konden krijgen. Daarom is dit de beste oplossing.”
Verhoeven vreest dat de budgetten van Speedbrains teammanager Wolfgang Fischer ook niet voldoende zouden zijn geweest om in 2012 een goede Dakar te rijden. “Ik had een contact tot februari 2012, dus tot en met de Dakar. Maar hoewel Wolfgang er ontzettend veel aan heeft gedaan en hoewel ik erg prettig met hem heb samengewerkt, bleef hij vaag als het om steun van de fabriek ging. BMW-topman Von Kühnheim vertelde in een blad ook dat de Dakar geen prioriteit heeft.”
Gevoelsmens Verhoeven verloor vervolgens het vertrouwen in het project. “Ik heb erg veel gedaan aan de ontwikkeling van deze motor. Ik heb weken in München gezeten en we hebben in de Dakar bewezen dat we kunnen winnen met deze fiets”, aldus Verhoeven. “Maar ik verloor ik het goede gevoel.”

Inmiddels heeft Verhoeven al ideeën over de toekomst. “Ik weet al wat ik wil”, zegt hij. “De kans is groot dat ik weer samen ga werken met Vectra, net als in 2009. Daar heb ik altijd goede contacten gehouden. Het team heeft een goede structuur en veel ervaring en daar zou ik mogelijk weer in kunnen stappen.”
Over de materiaalkeuze is nog geen absolute duidelijkheid. Verhoeven: “Wolfgang heeft me gevraagd of ik met de BMW van afgelopen keer de Dakar nog weer zou willen rijden, maar dat is voor mij geen optie. Als eigen baas op een KTM is het meest voor de handliggend.” Daarnaast heeft de 44-jarige veteraan een ander plan klaarliggen. “Ik heb een project ontwikkeld om een Husaberg om te bouwen tot rallymotor, maar ik wil de komende Dakar nog een keer flink knallen en dan wil ik me niet bezig moeten houden met een nieuw project tijdens de wedstrijd.”
Verhoeven is van plan om met het Vectra Team in de aanloop naar de Dakar 2012 nog de Pharaons Rally in Egypte en de Rally van Marokko te rijden.

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Overig nieuws