Nieuws

Verdwijnt de Suzuki GSX-R1000?

Suzuki-fans hebben het niet makkelijk op het moment. Eerst maakte de Japanse fabrikant bekend uit de MotoGP te stappen, vervolgens werd het WK Endurance vaarwel gezegd en nu heeft het er alle schijn van dat de moeder aller superbikes binnenkort niet meer in Europa te krijgen zal zijn.

Dat de Suzuki GSX-R1000 vanaf 2023 zeer waarschijnlijk niet meer in Europa leverbaar zal zijn, heeft een simpele reden en die heet Euro5. Zoals bekend moeten alle motorfietsen, die sinds januari 2020 op de markt zijn verschenen, Euro5-gehomologeerd zijn. Alle ‘huidige’ GSX-R-modellen (L7, L8, L9, M0, M1) zijn Euro4-gehomologeerd en Suzuki gaat de GSX-R geen Euro5-update geven. Nog tot eind dit jaar kan de GSX-R nieuw worden gekocht en geregistreerd. Dat heeft te maken met de Europese ‘End of the line’-regeling, die motorfabrikanten de mogelijkheid geeft om bestaande modellen binnen twee jaar opnieuw te homologeren. Die tijdspanne is nu bijna voorbij, 2023 doemt aan de horizon al op en het lijkt erg onwaarschijnlijk dat Suzuki de GSX-R binnen zes maanden opnieuw laat homologeren.

Fans mogen nog een beetje hoop koesteren, want vanaf 2024 geldt Euro5+ en dat zou Suzuki de tijd geeft om de GSX-R1000 alsnog opnieuw te laten homologeren. Of houden ze de kaarten in Hamamatsu vooralsnog tegen de borst en wordt er uiteindelijk een nieuwe 1000 gepresenteerd?

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Overig nieuws