Nieuws

Veiligheidsinstituut wil nultolerantie voor motorrijders

Het Belgische veiligheidsinstituut Vias wil middels een tienpuntenprogramma de politiek in het land bewegen het verkeer drastisch veiliger te maken. Zo moet er onder meer een compleet alcoholverbod voor motorrijders en jonge bestuurders ingevoerd worden.

Daarnaast pleit het instituut voor een helmplicht bij fietsers onder de 14 en dat snelheidscontroles ook door privébedrijven uitgevoerd mogen worden. Doel van deze scherpere regels is het aantal verkeersdoden, dat in België op bijna twee per dag staat, drastisch te verlagen.

Geen druppel
De aanname dat een alcoholverbod een stigmatiserende maatregel zou worden, is volgens Vias niet juist. “Bij ons onderzoek bleek dat zeven op de tien jongeren zelf voorstander is voor een dergelijke nultoleratie”, aldus het instituut. Ook belangenvereniging Motorcycle Action Group ziet er de voordelen van in. Zo liet Theo Beeldens van de MAG tegenover de GVA weten dat “voor ons dit alcoholverbod morgen al ingevoerd mag worden.”

Naast alcohol moet ook de snelheid aangepakt worden, vindt Vias. Eén mogelijkheid daarvoor is het efficiënter houden van controles. “Bijvoorbeeld door ze door private firma’s te laten uitvoeren op wegen waar veel ongevallen gebeuren”. Met de het puntenprogramma loopt Vias vooruit op de federale en regionale verkiezingen die 26 mei gehouden worden. Of het advies door de politiek wordt overgenomen, moet nog blijken.

Overig nieuws

Motoplus als app?

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op het icoontje onderaan en klik daarna op Zet in beginscherm.

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op de drie bolletjes rechtsbovenin

en klik daarna op Toevoegen aan startscherm.