Nieuws

Veiligheidsinstituut wil nultolerantie voor motorrijders

Het Belgische veiligheidsinstituut Vias wil middels een tienpuntenprogramma de politiek in het land bewegen het verkeer drastisch veiliger te maken. Zo moet er onder meer een compleet alcoholverbod voor motorrijders en jonge bestuurders ingevoerd worden.

Daarnaast pleit het instituut voor een helmplicht bij fietsers onder de 14 en dat snelheidscontroles ook door privébedrijven uitgevoerd mogen worden. Doel van deze scherpere regels is het aantal verkeersdoden, dat in België op bijna twee per dag staat, drastisch te verlagen.

Geen druppel
De aanname dat een alcoholverbod een stigmatiserende maatregel zou worden, is volgens Vias niet juist. “Bij ons onderzoek bleek dat zeven op de tien jongeren zelf voorstander is voor een dergelijke nultoleratie”, aldus het instituut. Ook belangenvereniging Motorcycle Action Group ziet er de voordelen van in. Zo liet Theo Beeldens van de MAG tegenover de GVA weten dat “voor ons dit alcoholverbod morgen al ingevoerd mag worden.”

Naast alcohol moet ook de snelheid aangepakt worden, vindt Vias. Eén mogelijkheid daarvoor is het efficiënter houden van controles. “Bijvoorbeeld door ze door private firma’s te laten uitvoeren op wegen waar veel ongevallen gebeuren”. Met de het puntenprogramma loopt Vias vooruit op de federale en regionale verkiezingen die 26 mei gehouden worden. Of het advies door de politiek wordt overgenomen, moet nog blijken.

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Exclusief beestje van MV

Exclusief beestje van MV

9 december, 2023

Nu zie je een MV Agusta sowieso al niet op iedere straathoek, maar de kans dat je deze Superveloce Arsham in het ...

Overig nieuws