Nieuws

Van Unapproachable naar elektrisch

Al meer dan een eeuw bouwt Norton – met de nodige horten en stoten – motorfietsen met indrukwekkende verbrandingsmotoren. De Britten kondigen nu een elektrische motorfiets aan met een klassieke vormgeving, maar met een moderne twist.

In 1898 werd Norton opgericht en vier jaar later rolde de eerste motorfiets uit de fabriekspoort. De Engelse motorfietsfabrikant heeft dus meer dan genoeg ervaring met benzinemotoren. Daar komt nu de batterij bij. Geen ferme klappen meer zoals uit de onvergetelijke Manx, maar gegier van een elektrische aandrijving.

Norton heeft miljoenen ponden subsidie ontvangen voor de ontwikkeling van een klimaat-neutrale motorfiets. Het onderzoek spitst zich toe op de batterij. Die is volgens Norton nu nog te groot en zwaar voor een motorfiets. Norton gaat werken aan een batterij die klein is en tegelijk krachtig genoeg is voor een toerwaardige actieradius.

Verder staat er een elektrische 4×4 bezorgtruck in de planning die geen moeite heeft met zware offroad-omstandigheden. Met de nieuwe stroom-modellen moet Engeland, net als vroeger, weer een vooraanstaand motorland worden. Bovendien is het project goed voor de werkgelegenheid voor 550 personen

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Video: 120 jaar FIM

Video: 120 jaar FIM

26 februari, 2024

De Federation Internationale de Motocyclisme (FIM) bestaat 120 jaar en viert dat met een acht minuten lange film ...

Overig nieuws