Nieuws

Van 0 naar 6.000 meter in 24 uur

Zesduizend meter rijden in een etmaal is een eitje, maar de zaak verandert als het om zesduizend hoogtemeters gaat. Metzeler en BMW gingen de uitdaging aan in de Andes en kwamen tot 6.006 meter in 19 uur en 22 minuten.

Het is altijd fijn als bedrijven – net als vroeger – uitdagingen bedenken om hun koopwaar te promoten. Metzeler bedacht de ultieme berggeit-expeditie om de kwaliteit van hun Karoo 4 allroadband onder de aandacht te brengen. Hoe ver (hoog…) komt een standaardband (120/70 R19 voor en 170/60 R17 achteraan) op een standaard BMW R1300GS?

Een kwartet BMW’s ging de uitdaging aan. De rijders waren eerder door de medische molen gegaan om te kijken of ze de grote hoogte fysiek aankonden. Om het nog uitdagender te maken kregen ze onderweg temperaturen tot min tien te verduren. Om geen hoogteziekte op te lopen maakten de rijders eerst een acclamatisatie-rit op de 6.610 meter hoge Nevado de Incahuasi vulkaan. Daarna daalden ze af naar zeeniveau.

De rijders begonnen de volgende dag hun beklimming in het Chileense kustplaatsje Bahia Inglesa aan de Stille Oceaan. Het letterlijke hoogtepunt en eindpunt tegelijk was de Nevado Ojos del Salado vulkaan op de grens van Chili en Argentinië. Boven de vijfduizend meter vochten zowel de rijders als de brandstofinjectie van de GS’en om zuurstof. De actieve vulkaan rijkt to 6.891 meter hoogte, maar de finishvlag viel voor de BMW’s en Metzeler op 6.006 meter hoogte.

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Super Hooligan met Indian-roots

Super Hooligan met Indian-roots

24 februari, 2024

Laat Roland Sands los op een motorfiets en negen van de tien keer komt er een enorm gaaf ding uit. Indian liet de ...
Eerste indruk: Yamaha MT-09

Eerste indruk: Yamaha MT-09

23 februari, 2024

Het gulzige aanzuiggeluid van de levendige driepitter zwelt aan, wat gepaard gaat met een flinke schop onder het ...

Overig nieuws